Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης απέτυχαν να «καταπολεμήσουν» την τρομοκρατία
Έντονες αιχμές εναντίον του Facebook, του YouTube και του Twitter εξαπέλυσαν πρόσφατα βουλευτές της Βρετανίας, κατηγορώντας τις διαδικτυακές εταιρείες ότι έχουν «αποτύχει συνειδητά», να καταπολεμήσουν τη χρήση των ιστοσελίδων τους, ως εργαλείο για την προώθηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.
Συγκεκριμένα, σε έκθεση της επιτροπής του Κοινοβουλίου της Βρετανίας αναφέρεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει το «όχημα για την προώθηση προπαγάνδας και η πλατφόρμα για την προβολή της τρομοκρατίας».
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η αποτυχία των εταιρειών να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη απειλή έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του διαδικτύου να μένουν «ακυβέρνητα, ανεξέλεγκτα και άναρχα», δήλωσε ο βουλευτής Κιθ Βαζ, πρόεδρος της επιτροπής.
Ο ίδιος εξέφρασε στις εταιρείες την απαίτησή του, ότι θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με την αστυνομία, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην τρομοκρατική δραστηριότητα στο διαδίκτυο.
Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στην επιφάνεια αναφορές ότι οι αρχές βρήκαν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να κατεβάσουν αναρτήσεις του ριζοσπάστη κληρικού Αντζέμ Τσουνταρί, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος πως προσκαλούσε τους πολίτες να δείξουν τη στήριξή τους στην εξτρεμιστική ομάδα Ισλαμικό Κράτος.
Από την πλευρά τους οι εν λόγω διαδικτυακές εταιρείες αντέδρασαν έντονα στις αιχμές των Βρετανών βουλευτών. Υποστήριξαν ότι παίρνουν πολύ σοβαρά το ρόλο τους στην καταπολέμηση της προώθησης εξτρεμιστικού περιεχομένου.
Την περασμένη Πέμπτη, το Twitter σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έχει καταφέρει μέσα σε 6 μήνες, από τον Φεβρουάριο, να διαγράψει τουλάχιστον 235.000 ύποπτους λογαριασμούς. Για τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας έκανε λόγο και το Facebook σε σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας ότι γίνονται «ταχείες και δυναμικές» προσπάθειες στην αφαίρεση περιεχομένου που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Ωστόσο, στην έκθεση αναφέρεται ότι η διαγραφή 350.000 λογαριασμών στο Twitter, από τα μέσα του 2015 και η αφαίρεση 14 εκατομμυρίων βίντεο από το Google το 2014 που αφορούσαν σε κάθε είδος κακοποίησης είναι «στην πραγματικότητα απλά μια σταγόνα στον ωκεανό».