Ποιες Ελληνικές startups προσέλκυσαν κεφάλαια ύψους 124,8 εκατ. ευρώ το 2019
Οι εταιρείες Blueground, Netdata, Balena, Weengs, Spotawheel, Plum, Sentio Solutions, Welcome Pickups, Accusonus, Augmenta, Toorbee και Flexcar είναι το Top 12 των ελληνικών start ups που κατάφεραν να “σηκώσουν” 124,880 εκατ. ευρώ από τα 147 εκατ. ευρώ που “μοιράσθηκαν” εφέτος σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Όπως και τα προηγούμενα έτη, οι τρεις πιο χρηματοδοτούμενες νεοφυείς απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος, σχεδόν το 60% του συνολικού ποσού των επενδύσεων. Σε σύγκριση με το 2018 (116,5 εκατ. ευρώ), το συνολικό ποσό δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά έχουν καταγραφεί περισσότερες επενδύσεις από τα προηγούμενα έτη – ο αριθμός των επενδύσεων υπερδιπλασιάστηκε-, με μικρότερο ποσό για κάθε μία.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του Found.ation και του EIT Digital, τα 147 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις το 2019, είναι περισσότερα από τα κεφάλαια που επενδύθηκαν το 2018, αλλά είναι διάσπαρτα σε μεγαλύτερο αριθμό νεοσύστατων επιχειρήσεων.
Η λίστα με τις πιο χρηματοδοτούμενες νεοσύστατες εταιρείες του 2019 έχει πολλές νέες εισόδους. Ωστόσο τα ποσά που επενδύθηκαν σε αυτές τις εταιρείες είναι λιγότερο εντυπωσιακά από ό, τι στον κατάλογο του 2018.
Ποιο όμως είναι το profile των νεοφυών επιχειρήσεων που “μάζεψαν” τα περισσότερα κεφάλαια το 2019; Το Top12 διατηρεί γραφεία σε 2 ή λιγότερες χώρες, με το 80% αυτών να έχει δημιουργήσει υποκατάστημα στις ΗΠΑ.
Πολλές νεοσύστατες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν γραφεία στο εξωτερικό προκειμένου να επεκταθούν και να προσεγγίσουν τις μεγαλύτερες αγορές, να λαμβάνουν διεθνή χρηματοδότηση ή να επωφεληθούν από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Από τα στοιχεία του 2019 προκύπτει επίσης μείωση της χρηματοδότησης από τους επενδυτές Angel σε όλες τις συμφωνίες εκκίνησης που πραγματοποιήθηκαν το 2019, με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης των Venture Capital. Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι επενδυτές από το εξωτερικό συμμετέχουν στους γύρους χρηματοδότησης με επικεφαλής τα VC της EquiFund.
Στη μελέτη αναφέρεται πως ο αντίκτυπος του μηχανισμού χρηματοδότησης του EquiFund αρχίζει να γίνεται εμφανής. Μέσω του EquiFund 60 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής σε ελληνικές επιχειρήσεις. Συνολικά από το 2017, 74 νεοφυείς εταιρείες έχουν λάβει συνολική χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή για κάθε €1 που έλαβαν από το EquiFund VCs, οι νεοφυείς εταιρείες προσέλκυσαν €1 ακόμη από άλλους επενδυτές στους επόμενους γύρους. Σε γενικές γραμμές, για κάθε 1 ευρώ που έλαβαν από το EquiFund, οι νεοσύστατες εταιρείες έχουν λάβει άλλα 2 ευρώ από άλλους επενδυτές.
Για τις εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω του EquiFund, αυτό αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 33% της συνολικής τους χρηματοδότησης. Σε ότι αφορά τους κλάδους δραστηριότητας, οι τρεις κορυφαίοι κλάδοι είναι αυτοί των βιοεπιστημών, του λιανεμπορίου και της αγροδιατροφής.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ