Πως μπορείς να αποτρέψεις κάποιον από το να σε κλέψει -Το νέο μέτρο προφύλαξης
Κάμερες υπάρχουν παντού γύρω μας για τη διασφάλιση της νομιμότητας και την αποτροπή από ανάρμοστες συμπεριφορές.
Αυτό ακριβώς το δεδομένο, ήταν η αφορμή για τους σχεδιαστές Shin Seungback και Kim Yonghun, ενός γραφείου στη Σεούλ, της Νότιας Κορέας, να δημιουργήσουν ένα σακάκι που έχει παντού πάνω του κάμερες. Ο λόγος της δημιουργίας του είναι αυτονόητος. Οι κάμερες λειτουργούν ως προειδοποίηση, για όποιον σκοπεύει να επιτεθεί σε αυτόν που το φοράει.
Οι δημιουργοί, που εμπνεύστηκαν το συγκεκριμένο σακάκι, υποστηρίζουν ότι λειτουργεί ως μέσω προστασίας, ακριβώς επειδή οι κάμερες προειδοποιούν τους γύρω μας ότι βιντεοσκοπούνται.
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, οι κάμερες κάνουν τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται «κόσμια» και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι, αν η ανάρμοστη συμπεριφορά μας καταγραφεί, τότε θα υπάρχει για πολύ καιρό και ο κόσμος θα μπορεί να την κρίνει, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Αυτός που φοράει το σακάκι, πατώντας ένα κουμπί θέτει σε εφαρμογή τις κάμερες που καταγράφουν το περιβάλλον γύρω του. Το υλικό δημοσιοποιείται αυτομάτως σε συγκεκριμένο ιστότοπο, μέσω ασύρματου δικτύου. Στην πραγματικότητα όμως , από όλες τις κάμερες που βρίσκονται τοποθετημένες πάνω στο σακάκι, μόνο οι τέσσερις είναι σε λειτουργία, αλλά έχοντας πανοραμική οπτική του περιβάλλοντος.
Οι σχεδιαστές συμπληρώνουν ότι, η ιδέα βασίστηκε στους νόμους της φύσης. Υπάρχουν οργανισμοί που σύμφωνα με το χρώμα που έχουν, προειδοποιούν ότι είναι επικίνδυνοι. Για παράδειγμα, οι κόκκινοι βάτραχοι έχουν αυτό το έντονο χρώμα,ώστε να αποτρέπουν μεγαλύτερα ζώα από να τους φάνε, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν ότι είναι δηλητηριώδεις και θα υπάρξουν θανατηφόρες συνέπειες.
Αυτό το ρόλο παίζουν και οι κάμερες. Προειδοποιούν τους πιθανούς «παράνομους» ότι καταγράφονται και άμα το παραβλέψουν, θα υποστούν τις συνέπειες της διαπόμπευσης και συνεπώς της τιμωρίας.
Ταυτόχρονα, με αυτήν την κίνηση το γραφείο που σχεδίασε το σακάκι, θέλει να προκαλέσει προβληματισμό και συζήτηση, για την ολοένα και εντονότερη βιντεοσκόπηση των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους.
Παρακολουθείστε το βίντεο