Προσοχή στις άδειες των εφαρμογών

Προσοχή στις άδειες των εφαρμογών
 
Προτού κατεβάσετε μια οποιαδήποτε εφαρμογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Android, σας εμφανίζεται μια λίστα με τα permissions, τις άδειες δηλαδή που ζητά η συγκεκριμένη εφαρμογή από το κινητό σας. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν έλεγχο της οθόνης, για να μην κλείνει π.χ. στα παιχνίδια, ανάγνωση των επαφών αν έχουμε να κάνουμε με πρόγραμμα για μηνύματα, πρόσβαση στο διαδίκτυο και πολλές ακόμα.

Κάθε εφαρμογή στο Play Store μπορεί να ζητήσει συνολικά 124 διαφορετικές άδειες. Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Berkeley, το 33% των εφαρμογών ζητά περισσότερες άδειες από αυτές που χρειάζεται. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους χρήστες αν καταλάβαιναν τις άδειες που ζητούσε κάθε εφαρμογή σε συνάρτηση με τις λειτουργείες που προσέφερε, με το 97% αυτών να μην μπορούσε να τις αναγνωρίσει.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως μόνο το 83% των χρηστών έδινε την απαραίτητη προσοχή στις άδειες κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής ενω το το 42% δεν ήξερε καν την χρησιμότητα των αδειών.

Σε γενικές γραμμές, πάντα θα πρέπει να κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από επίσημες πηγές, στην προκειμένη περίπτωση από το Play Store. Ταυτόχρονα πριν το κατέβασμα θα πρέπει να ελέγχουμε τις άδεις που ζητά κάθε εφαρμογή και βέβαια τα σχόλια των χρηστών. Στην περίπτωση που κάποια άδεια, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google είναι αρκετή για να καταλάβουμε την χρησιμότητα της και βέβαια το αν είναι αναγκαία για την λειτουργία της εφαρμογής.

Η McAfee μάλιστα δημοσίευσε ενα infographic προκειμένου να μας ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τις άδειες των εφαρμογών στο Play Store.

Δείτε το infographic:

https://i0.wp.com/techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_965.jpeg?w=1110

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC