Πρόστιμο στη Google επέβαλλαν οι αρχές του Αμβούργου

Πρόστιμο στη Google επέβαλλαν οι αρχές του Αμβούργου
 
Πρόστιμο ύψους 145.000 ευρώ επέβαλαν οι γερμανικές αρχές στην Google, με την κατηγορία της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων από ασύρματα δίκτυα μέσω των καμερών που ήταν εγκατεστημένες σε οχήματα που χρησιμοποίησε για να συλλέξει εικόνες για την υπηρεσία Street View των χαρτών της.

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου επέβαλε στην εταιρεία το πρόστιμο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατά την περίοδο 2008-2010, ενόσω η Google συνέλεγε δεδομένα για να προσθέσει την υπηρεσία αυτή στους χάρτες της που απεικονίζουν την γερμανική μεγαλούπολη.

«Κατά την εκτίμησή μου, πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις παραβίασης των ισχυόντων κανονισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής που έχουν έλθει στο φως ως σήμερα», δήλωσε ο Γιον Κάσπαρ, επικεφαλής της αρχής.
«Ανάμεσα στα δεδομένα που συλλέχθηκαν στις διελεύσεις των αυτοκινήτων ήταν ένας σημαντικός όγκος προσωπικών δεδομένων, ποικίλλουσας ποιότητας», εξήγησε. «Παραδείγματος χάρη συλλέχθηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικοί πρόσβασης, φωτογραφίες κι αρχεία προσωπικών συνομιλιών μέσω Διαδικτύου».

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες ασφαλείας στα συστήματα που χρησιμοποιεί, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνταν κατά τη διαδικασία συλλογής στοιχείων για την υπηρεσία Street View. Εξήγησε στις αρχές του Αμβούργου ότι δεν είχε την πρόθεση να συλλέξει προσωπικά δεδομένα.

Ο Κάσπαρ επισήμανε όμως πως το γεγονός ότι συνέβη αυτό, και μάλιστα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: «Ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου της Google απέτυχαν σε πολύ σοβαρό βαθμό».

Συμπλήρωσε ότι στη βάση της κείμενης νομοθεσίας στη Γερμανία δεν ήταν δυνατόν να επιβληθεί στην εταιρεία υψηλότερο πρόστιμο.

Το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο για το αδίκημα αυτό περιορίζεται σε 150.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC