Σαράντα χρόνια από τον πρώτο Intel μικροεπεξεργαστή

Σαράντα χρόνια από τον πρώτο Intel μικροεπεξεργαστή

Πριν από ακριβώς 40 χρόνια η Intel Corporation παρουσίασε τον Intel 4004, τον πρώτο εμπορικά διαθέσιμο μικροεπεξεργαστή στον κόσμο, σηματοδοτώντας … την αρχή της ψηφιακής επανάστασης. Παρόλο που οι περισσότεροι δεν έχουν δει ποτέ έναν μικροεπεξεργαστή από κοντά, οι συσκευές στις οποίες ενσωματώνεται, έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας μας, σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι ουσιαστικά αναντικατάστατες.

Οι μικροεπεξεργαστές αποτελούν τον εγκέφαλο πολλών καθημερινών συσκευών, όπως μεταξύ άλλων, οι υπολογιστές, οι servers, τα τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, οι φωτογραφικές μηχανές, οι ψυγειοκαταψύκτες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Η εξάπλωση της χρήσης των μικροεπεξεργαστών οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην επίμονη προσπάθεια της Intel να επαληθεύει διαρκώς το νόμο του Moore, ο οποίος προσδιορίζει το ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας πυριτίου, προβλέποντας ότι περίπου κάθε δύο χρόνια θα διπλασιάζεται ο αριθμός των τρανζίστορ που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, με προφανή κέρδη και στις επιδόσεις και στο κόστος κατασκευής των επεξεργαστών. Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της βιομηχανίας ημιαγωγών στηρίζεται σε αυτόν ακριβώς το νόμο.

Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τον Intel 4004, ένας σημερινός επεξεργαστής Intel Core δεύτερης γενιάς έχει τουλάχιστον 350.000 καλύτερες επιδόσεις, ενώ το κάθε του τρανζίστορ καταναλώνει σχεδόν 5.000 φορές λιγότερη ενέργεια. Στην ίδια χρονική περίοδο, η τιμή ενός τρανζίστορ έχει μειωθεί κατά 50.000 φορές, περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC