Smartphone cameras: Πώς οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χώρεσαν στην τσέπη σας

Smartphone cameras: Πώς οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χώρεσαν στην τσέπη σας

Το κινητό αποτέλεσε μια εφεύρεση που ανέτρεψε τα δεδομένα. Στα πρώτα στάδια μας επέτρεπε να κάνουμε κλήσεις και να στέλνουμε μηνύματα με ανθρώπους χιλιόμετρα μακριά από εμάς όσο βρισκόμασταν εν κινήσει με το πάτημα μερικών κουμπιών. Κάποια χρόνια αργότερα, με την έλευση του πολύτιμου Διαδικτύου και των άλλων «έξυπνων» λειτουργιών και χαρακτηριστικών του μετατράπηκε στο «έξυπνο κινητό», το σημερινό smartphone.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν το smartphone ως… υπολογιστής τσέπης, αφού καθώς το χρησιμοποιούμε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, από κλήσεις, επεξεργασία εγγράφων και αποστολή email, μέχρι να πληρώσουμε λογαριασμούς και να μπούμε σε video-calls.

Ειδικά για το τελευταίο, απαραίτητη είναι η καλή κάμερα πολλών megapixel, που αποτελεί και ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά μεταξύ των χρηστών.

Πότε ξεκινήσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες από το κινητό;

Το πρώτο τηλέφωνο με κάμερα κυκλοφόρησε το 2000 και ενώ είχε τις βασικές λειτουργίες ενός σύγχρονου smartphone, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της κινητής φωτογραφίας. Αυτό το πρωτοποριακό τηλέφωνο με κάμερα παρήγαγε εικόνες μεταξύ 0,11 και 0,35 megapixel και μπορούσε να αποθηκεύσει μόνο έως και 20 φωτογραφίες.

Φυσικά, τότε η απευθείας πρόσβαση στις φωτογραφίες μέσω του κινητού δεν ήταν δυνατή. Για να τις δείτε έπρεπε να συνδέσετε την συσκευή με έναν υπολογιστή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πρωτοεμφανίστηκαν επίσης τα αναδιπλούμενα κινητά με κάμερα. Τα οποία ήταν πιο γρήγορα και φορητά. Οι χρήστες μπορούσαν να τραβήξουν περισσότερες φωτογραφίες και να τις δουν απευθείας στο κινητό τους, ακόμα και να τις μοιράζονται μέσω Bluetooth.

Την επόμενη δεκαετία βλέπουμε μια πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη των κινητών με κάμερα και όπως είναι λογικό της κινητής φωτογραφίας. Ο δρόμος άνοιξε για να έχουμε σήμερα smartphones, όπως το iPhone 15 ή το Redmi Note 12 που προσφέρουν σε κάθε χρήστη χαρακτηριστικά επαγγελματικής φωτογραφίας, όπως αυτά που βλέπουμε σε φωτογραφικές μηχανές DSLR υψηλής τεχνολογίας.

Ο ρόλος των social media

Φυσικά, είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την ιστορία της φωτογραφίας μέσω του κινητού χωρίς να αναφερθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Αποτέλεσαν προσοδοφόρο έδαφος για την φωτογραφία μέσω του κινητού, προσφέροντας έναν συμβολικό χώρο όπου κάθε χρήστης μπορούσε να αναρτήσει τα στιγμιότυπά του.

Εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο αναρτώνται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά. Για παράδειγμα, περισσότερες από 250 δισεκατομμύρια φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στο Facebook, η λήψη των περισσότερων έγινε μέσω smartphone. Αυτό ισοδυναμεί με 350 εκατομμύρια φωτογραφίες την ημέρα.

Στο Instagram, από την άλλη πλευρά, ανεβαίνουν 1.074 φωτογραφίες ανεβαίνουν ανά δευτερόλεπτο. Αυτό ισοδυναμεί με 64.440 ανά λεπτό και σχεδόν 4 εκατομμύρια ανά ώρα. Ο αριθμός των εικόνων και των βίντεο που ανεβαίνουν ανά ημέρα υπολογίζεται περίπου στα 95 εκατομμύρια.

Η δημοτικότητα της φωτογραφίας μέσω κινητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται φυσικά με την εμφάνιση εξειδικευμένων εφαρμογών που επιτρέπουν στους χρήστες να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους για να παράγουν εικόνες επαγγελματικού επιπέδου αλλά και εξειδικευμένων χαρακτηριστικών, όπως το ισχυρό σύστημα κάμερας Pro του iPhone 15 Pro Max, που περιλαμβάνει επτά επαγγελματικούς φακούς ή το τριπλό σύστημα του Redmi Note 12 Pro.

Τι θα δούμε στο μέλλον;

Χωρίς αμφιβολία, η φωτογραφία μέσω του κινητού έχει εξελιχθεί ραγδαία τα λίγα χρόνια που υπάρχει. Θα συνεχίσει όμως να βελτιώνεται ή έχουμε εξαντλήσει όλα τα χαρακτηριστικά; Ο χρόνος θα μας δείξει την απάντηση.

Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε όλα όσα ήδη έχουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC