Συμβουλές ασφάλειας του υπολογιστή για το καλοκαίρι

Συμβουλές ασφάλειας του υπολογιστή για το καλοκαίρι
 

Το καλοκαίρι, την εποχή που πάντα όλοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και κυρίως τα παιδιά, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται περισσότερο και η πλοήγηση στο Internet είναι συχνότερη, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο μόλυνσης από κάποιο είδος κακόβουλου λογισμικού.

Ένας από τους τελευταίους τύπους απάτης συμπεριλαμβάνει την αποστολή επικίνδυνων emails που περιέχουν μια δήθεν επιβεβαίωση κράτησης σε κάποια πτήση. Τα δυνητικά θύματα λαμβάνουν ψευδή επιβεβαίωση για κάποια υποτιθέμενη πρόσφατη αγορά εισιτηρίων, με οδηγίες να ανοίξουν ένα συνημμένο προκειμένου να δουν το εισιτήριό τους. Το αρχείο δεν είναι τίποτε άλλο από ένας δούρειος ίππος (Trojan) της οικογένειας Sinowal σχεδιασμένος να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

«Το καλοκαίρι, πολλοί άνθρωποι πραγματοποιούν κρατήσεις αεροπορικών διαδρομών online» είπε ο Luis Corrons, technical director των PandaLabs. «Οι κυβερνο-απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση με την αποστολή μαζικών πλαστών emails με στόχο να επιτύχουν το άνοιγμα του συνημμένου αρχείου από τους χρήστες και κατ’ επέκταση να μολύνουν τον υπολογιστή τους».

Συμβουλές ασφάλειας για τις διακοπές σας

– Δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή στα sites των κοινωνικών δικτύων: Δυστυχώς, μέσα στον ενθουσιασμό των διακοπών, οι άνθρωποι δίνουν πολλές πληροφορίες για αυτές μέσα από τα sites των κοινωνικών δικτύων. Έτσι οι εγκληματίες του Internet μπορούν να γνωρίζουν πότε κάποιος θα βρίσκεται σε διακοπές. Μην μοιράζεστε τέτοιου είδους προσωπικές πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα και ελέγξτε τα settings ασφάλειας προσεκτικά.

– Γονικός έλεγχος: Τα παιδιά βρίσκονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περισσότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή τους. Η εγκατάσταση ενός προγράμματος γονικού ελέγχου θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που διατρέχουν τα παιδιά στο Internet.

– Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, μην χρησιμοποιείτε ποτέ έναν «κοινόχρηστο» υπολογιστή: Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αφήσουν πίσω στο σπίτι τον προσωπικό τους υπολογιστή όταν βρίσκονται σε διακοπές, και χρησιμοποιούν υπολογιστές που βρίσκουν σε Internet cafés ή στο ξενοδοχείο τους προκειμένου να επισκεφθούν τις σελίδες που διατηρούν στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές. Αν αυτό κάνετε και εσείς, προστατευτείτε από την πιθανή κλοπή πληροφοριών που αφορούν στην ταυτότητά σας, σιγουρευτείτε ότι ο λογαριασμός σας δεν αποθηκεύει αυτόματα το password και το user ID σας. Επίσης, αν υποπτευτείτε ότι η ασφάλεια του υπολογιστή έχει εκτεθεί σε κάποιον ιό, σταματήστε να τον χρησιμοποιείτε και επιλέξτε κάποιον άλλον.

– Προσέχετε όταν συνδέετε σε αυτόν μια εξωτερική συσκευή (memory stick) γιατί μπορεί να μολυνθεί χωρίς να το καταλάβετε.

– Προσέχετε με το email: Το email είναι μία από τις κύριες εισόδους των ιών, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Μην ανοίγετε μηνύματα που αποστέλλονται από αγνώστους και μην κάνετε link στις διευθύνσεις που σας υποδεικνύουν.

– Πάρτε τις προφυλάξεις σας στα δημόσια WiFi δίκτυα, καθώς μπορεί να συνδεθείτε σε δίκτυα που έχουν δημιουργήσει hackers προκειμένου να κλέψουν πληροφορίες που δημοσιοποιείτε στο Internet. Όταν συνδέεστε στο email, στα κοινωνικά δίκτυα ή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε μία ασφαλή σύνδεση (https), στην οποία η δραστηριότητά σας υποκρύπτεται και κανένας εκτός από εσάς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες.

– Κρατάτε τον υπολογιστή σας ενημερωμένο: Τα malware αναζητούν «τρύπες» στα συστήματα προκειμένου να επιτύχουν την μόλυνση. Σιγουρευτείτε ότι τα τελευταία patches προστασίας και updates είναι εγκατεστημένα σωστά στον υπολογιστή σας.

– Προστατεύστε τον υπολογιστή σας: Σιγουρευτείτε ότι έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας ένα αξιόπιστο, ενημερωμένο προϊόν προστασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC