Συγκλονιστικά ευρήματα από τη NASA: Σεισμικά ενεργός ο πλανήτης Άρης
Οι πρώτες πληροφορίες που έστειλε το Insight για το υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη – Τι λένε οι επιστήμονες που μελετούν τα στοιχεία
Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της και να «πετάξει» μακριά από τον «γαλάζιο πλανήτη» μας, δημιουργώντας αποικίες σε Σελήνη -αρχικά- και στον πλανήτη Άρη -σε δεύτερη φάση. Η προσδοκία για την ύπαρξη ενός δεύτερου πλανήτη, ο οποίος θα… αποσυμφορήσει τα δισεκατομμύρια των ανθρώπωνπου θα… περισσεύουν στη Γη, δεν αποτελεί μία νέα σκέψη. Είναι, όμως, η πρώτη φορά, που υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης. Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, για ένα ταξίδι που φαντάζει εκπληκτικά ελκυστικό, καθώς, αν πετύχει, θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην ιστορία του ανθρώπου. Οι τελευταίες πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ομάδες έρευνας από τις ρομποτικές αποστολές στον πλανήτη Άρη, όχι απλά ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι το σχέδιο μετοίκησης του «Κόκκινου Πλανήτη» μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, αλλά πολύ περισσότερο, προκάλεσαν ενθουσιασμό στους επιστήμονες της NASA. Το Insight έστειλε τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεωλογική έρευνα στο υπέδαφος του Άρη. Αποτελέσματα τα οποία ήταν πολύ παραπάνω διαφωτιστικά απ' ότι ανέμενε ακόμη και ο πιο αισιόδοξος επιστήμονας στη NASA. Σημαντικότερο όλων, η απόδειξη ότι ο Άρης δεν είναι ένας «νεκρός» πλανήτης, καθώς καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Άρης είναι σεισμικά ενεργός, γεγονός που προσδίδει νέες προοπτικές στην αποστολή.
Η έρευνα δείχνει ότι ο πλανήτης είναι σίγουρα σεισμικά ενεργός. Η μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας του Άρη μπορεί να φωτίσει πολλές κρυφές πτυχές από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και να προσφέρει μεγαλύτερες προοπτικές για τη μελλοντική επανδρωμένη αποστολή από τη Γη στον «Κόκκινο Πλανήτη». Εξίσου σημαντικό εύρημα από το Insight, είναι το ότι το μαγνητικό πεδίο του Άρη είναι τουλάχιστον δέκα φορές ισχυρότερο απ' ότι είχαν υπολογίσει ή πίστευαν οι επιστήμονες στη Γη.
Το InSight προσγειώθηκε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018, μετά από ένα ταξίδι 300 εκατομμύρια μιλίων, με διάρκεια σχεδόν επτά μηνών. Από τότε, εξετάζει τον κόσμο κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Ο Δρ Bruce Barnerdt, κύριος ερευνητής της InSight δήλωσε: «Για πρώτη φορά έχουμε διαπιστώσει ότι ο Άρης είναι ένας σεισμικά ενεργός πλανήτης».
Το πρώτο φαινόμενο, που ονομάστηκε «Marsquake» καταγράφηκε από τους αισθητήρες Inboard του InSight τον Απρίλιο του 2019. Από τότε, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 450 σεισμοί μικρής έντασης. Όμως δύο από αυτές τις δονήσεις ήταν αρκετά μεγάλες, ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να εντοπίσουν την πηγή τους. Προήλθαν από μια γεωλογικά ενεργή περιοχή γνωστή ως Cerberus Fossae, περίπου 1.000 μίλια ανατολικά του Elysium Planitia.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η σεισμική δραστηριότητα στον Άρη δεν είναι μόνο συνέπεια της ψύξης και συρρίκνωσης του πλανήτη, αλλά και λόγω των τεκτονικών πλακών που κινούνται.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι διαβάζοντας τα σεισμικά κύματα στον Άρη, θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το πώς μοιάζει το εσωτερικό του πλανήτη και πώς αλλάζει. «Αυτά τα γεγονότα χαμηλής συχνότητας ήταν πραγματικά συναρπαστικά, διότι γνωρίζουμε πώς να τα αναλύουμε και να εξαγάγουμε πληροφορίες για την υπόγεια δομή», δήλωσε ο Vedran Lekic, αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας στο UMD. «Με βάση το πώς τα διαφορετικά κύματα διαδίδονται, μπορούμε να εντοπίσουμε τα γεωλογικά στρώματα μέσα στον πλανήτη και να καθορίσουμε την απόσταση και την τοποθεσία από την πηγή των σεισμών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καιρός του Άρη είναι παρόμοιος με αυτόν της Γης, αλλά με βασικές διαφορές, όπως η ισχυρότερη καθημερινή ατμοσφαιρική πίεση και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ο Δρ Don Banfield, του Κέντρου Αστροφυσικής και Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ σε μία από τις μελέτες, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Η ατμόσφαιρα είναι τόσο λεπτή ώστε να μπορεί να ζεσταθεί και να κρυώσει πολύ πιο γρήγορα από τη Γη. Τη νύχτα φτάνει περίπου στους -95C, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας φθάνει σε θερμοκρασίες κοντά στο 0C.
Η ομάδα εντόπισε επίσης ένα φαινόμενο γνωστό ως «κύματα βαρύτητας», το οποίο ο Dr Banfield χαρακτήρισε ως «ταλαντώσεις πλευστότητας αεροπορικών δεμάτων που παρατηρούνται επίσης τακτικά στη Γη». Είπε στο PA: «Προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε τι μπορούν αυτά τα κύματα να μας διδάξουν για τον Άρη. Αυτό θα πάρει πιθανώς μεγάλη προσοχή τα επόμενα χρόνια».