Τεχνολογία που μετατρέπει το σώμα μας σε πηγή ενέργειας για wearables, ανέπτυξαν επιστήμονες
Επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν την κατάλληλη τεχνολογία η οποία θα δίνει ενέργεια στα wearable gadgets από το ίδιο μας το σώμα.
Αυτό προσπαθεί να πετύχει η ομάδα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης με τη δημιουργία μιας μικροσκοπικής εύκαμπτης συσκευής η οποία μπορεί να μετατρέψει το στατικό ηλεκτρισμό σε ενέργεια προς χρήση. Η μία επιφάνεια της συσκευής ακουμπά στο δέρμα ενώ η άλλη, η οποία φέρει χρυσό περίβλημα, καλύπτεται με σιλικόνη. Ανάμεσα σε αυτές τις δυο επιφάνειες βρίσκονται μικροσκοπικές πυλώνες από σιλικόνη. Όσο πιο λεπτές οι πυλώνες τόσο μεγαλύτερη απόδοση υπάρχει, καθώς επιτρέπουν μεγαλύτερη επιφάνεια να έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
Τα αποτελέσματα της συσκευής αλλά και το πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παράγει, παρουσιάστηκαν από την ομάδα του Διεθνές Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης στο Διεθνές Συνέδριο για μικρό-ηλεκτρικά συστήματα (IEEE MEMS) 2015 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα.
Με την εισαγωγή της εν λόγω συσκευής στον πήχυ του χεριού και στο λαιμό, βρέθηκε πως απλά και μόνο σφίγγοντας το χέρι και μιλώντας, αποδίδει από 7,3 ως 7,5 volts αντιστοίχως. Το άγγιγμα και μόνο με το ένα δάχτυλο παράγει 90 volts ή αλλιώς αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πολλές LED λάμπες.
Η ομάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει ακόμα πιο εύκαμπτη τη συσκευή ώστε να υπάρχει σε οποιοδήποτε μέγεθος και να ακολουθεί τις καμπύλες του ανθρώπινου σώματος. Εντούτοις, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος σε ολόκληρο τον κόσμο, από ερευνητές που ανέπτυξαν για παράδειγμα ένα τατουάζ που μετατρέπει τον ιδρώτα σε ενέργεια ή από ερευνητές που δημιούργησαν ακουστικά που μετατρέπουν τα σαγόνια ενός ατόμου σε μονάδα παραγωγής ενέργειας.