Θεαματική αύξηση των ιών για smartphones

Θεαματική αύξηση των ιών για smartphones
 
Από όποια πλευρά και να τα δούμε, τα smartphones είναι ουσιαστικά μικροί υπολογιστές, πράγμα που σημαίνει πως είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε «ηλεκτρονικούς» κινδύνους.

Αν και τα λειτουργικά τους συστήματα είναι αρκετά διαφορετικά, πιο μοντέρνα και ασφαλή από τα παραδοσιακά λειτουργικά των υπολογιστών, είναι αρκετά ευάλωτα σε ιούς και malware.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ασφαλείας NQ Mobile, μέσα στο 2011 εντοπίστηκαν 24.794 κακόβουλα προγράμματα, δηλαδή ιοί και malware. Αν ο αριθμός δεν σας τρομάζει, σκεφτείτε πως το 2009 είχαν εντοπιστεί μόνο 1.649 απειλές, αριθμός σχεδόν δεκαπέντε φορές μικρότερος.

Ο επικεφαλής προϊόντων της NQ Mobile, Gavin Kim εξήγησε στο BusinessInsider πως τα malware είναι η «κινητή» έκδοση των ιών υπολογιστών.

Η επικινδυνότητα τους ποικίλλει, κάποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρσες, ενώ άλλα μπορούν ακόμα και να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία των χρηστών όπως κωδικούς και τηλέφωνα.

Όσο για τη θεαματική αύξηση του αριθμού των απειλών, τη θεωρεί φυσιολογική. Οι περισσότεροι χρήστες smartphones συνηθίζουν να αποθηκεύουν στα κινητά τους προσωπικά στοιχεία όπως επαφές, αριθμούς λογαριασμών ακόμα και στοιχεία πιστωτικών καρτών. Αυτό το γεγονός κάνει τα «έξυπνα» τηλέφωνα πολύ πιο δελεαστικά για τους hackers.

Ο Kim δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαφορές των δυο μεγαλύτερων λειτουργικών για smartphones αυτήν την στιγμή, δηλώνοντας πως και τα δυο είναι ευαίσθητα, απλά με διαφορετικούς τρόπους. Το Android, ως πιο «ανοιχτό» λειτουργικό είναι ευκολότερο να εκτεθεί σε ιούς.

Το iOS αντίθετα είναι πολύ πιο «κλειστό» και συνάμα πιο δύσκολο να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, λόγω των περιορισμών του όμως εάν τυχόν εκτεθεί, η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετά πιο δύσκολη.

Όσο για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε η εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών μόνο από επίσημες πηγές, όπως το Play Store και το App Store είναι μονόδρομος.

Προτείνεται, αλλά δεν επιβάλλεται η χρήση ενός προγράμματος antivirus ενώ εξαιρετική προσοχή θα πρέπει να δίνουμε και σε «περίεργα» links τα οποία προέρχονται από αγνώστους αλλά και από γνωστούς οι οποίοι ενδέχεται να έχουν πέσει θύμα ανάλογου malware και να τα στέλνουν εν άγνοια τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC