Τι μπορείτε να κάνετε για να μη σας κλέψουν το κινητό
Πώς θα αποφύγετε να γίνετε «στόχος»
Τα κινητά τηλέφωνα, ειδικά στην «έξυπνη» εκδοχή τους –τα λεγόμενα smartphones- έχουν καταλήξει να είναι τόσο απαραίτητα πια στην καθημερινότητά μας, που η απώλειά τους να μας στοιχίζει πολύ. Κι αυτό όχι τόσο σε χρήμα (αν και η αγορά ενός καινούριου smartphone μπορεί να μας βγάλει εκτός προϋπολογισμού δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της εποχής) αλλά κυρίως στο «περιεχόμενο» που μπορεί να είχαμε αποθηκεύσει μέσα σε αυτά, καθώς πολλές φορές οι χρήστες τους τα χρησιμοποιούουν ως «εργαλεία» της δουλειάς τους.
Η ιστοσελίδα cnet.com προτείνει μερικούς τρόπους για το πώς μπορεί κανείς να προστατέψει το «εργαλείο» αυτό από να πέσει «θύμα» κλοπής:
1. Αγοράστε μια θήκη
Τα smartphones είναι «ιδανικοί στόχοι» λόγω του μικρού τους μεγέθους, καθώς αυτό διευκολύνει τον κλέφτη να τα αρπάξει και να τα κρύψει επιμελώς, χωρίς να το πάρετε χαμπάρι. Μάλιστα, όσο πιο καλό το μοντέλο, τόσο πιο μεγάλη η αξία του… ως αντικείμενο κλοπής!
Αγοράζοντας μια θήκη όχι μόνο το προστατεύετε από γρατζουνιές και σπασίματα, αλλά κρύβεται και τα χαρακτηριστικά του, τα οποία αποκαλύπτουν την «ταυτότητά» του και ενδεχομένως την τιμή του στη μαύρη αγορά. Βέβαια, αν επιλέξετε μια θήκη που βγάζει μάτι, π.χ. από κάποιον γνωστό σχεδιαστή, δίνετε ακόμη μεγαλύτερο στόχο. Επιλέξτε καλύτερα μια πιο απλή.
2. Κρατήστε το σφιχτά μέσα στην παλάμη σας
Πλέον ο περισσότερος κόσμος περπατά με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι. Είτε ανεβαίνει σε ένα λεωφορείο, είτε μπαίνει στο μετρό, είτε απλά περπατά στο δρόμο, όλοι κοιτάζουν την οθόνη του κινητού τους. Τι μπορείτε να κάνετε για να το προστατέψετε;
Κρατήστε το καλά μέσα στην παλάμη σας, κι αν η συσκευή είναι αρκετά μεγάλη, χρησιμοποιείστε και τα δύο σας χέρια. Με αυτόν τον τρόπο, παρότι μπορεί να είστε απορροφημένοι στην οθόνη που κοιτάτε, η εντύπωση που δίνετε είναι ότι έχετε τον έλεγχο.
Μην ξεχνάτε ακόμη να ρίχνετε μια ματιά γύρω σας κάθε τόσο.
3. Χαμηλώστε την ένταση της μουσικής
Αν περπατάτε στο δρόμο ακούγοντας μουσική στα ακουστικά σας, φροντίστε ώστε η ένταση να μην είναι πολύ μεγάλη, προκειμένου να μπορέσετε να ακούσετε αν κάποιος σας πλησιάσει.
4. Βάλτε το σε σημείο, που δυσκολεύεστε ακόμη κι εσείς να το βρείτε
Το πιο εύκολο σημείο για να βάλετε το κινητό σας είναι η τσέπη σας, όμως είναι και ο πιο εύκολος στόχος για τους επιτήδειους.
Είναι καλύτερο να κρατάτε το τηλέφωνό σας μέσα σε μια εσωτερική τσέπη στο μπουφάν σας ή στην τσάντα σας, που κλείνει με φερμουάρ.
Τι να κάνετε αν τελικά δεν αποφύγετε την κλοπή
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον πάροχό σας για την κλοπή.
Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά λογισμικά «βρες το κινητό μου» που μπορούν να εντοπίσουν μέχρι και τη θέση του κλέφτη.