Το αμφιλεγόμενο νέο app που μπορεί να μετατρέψει το τηλέφωνό σας σε κάμερα ελέγχου ταχύτητας

Το αμφιλεγόμενο νέο app που μπορεί να μετατρέψει το τηλέφωνό σας σε κάμερα ελέγχου ταχύτητας

Μια αμφιλεγόμενη νέα εφαρμογή που επιτρέπει σε οποιονδήποτε διαθέτει smartphone να αναγνωρίζει ένα όχημα και να μετρά την ταχύτητά του έχει προκαλέσει πόλωση και αντιδράσεις κατά των προγραμματιστών της.

Με την ονομασία Speedcam Anywhere, η εφαρμογή – διαθέσιμη προς το παρόν μόνο στο Google Play για συσκευές Android – περιγράφεται ως ένα «σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια και επαληθεύσιμα τις ταχύτητες των οχημάτων χρησιμοποιώντας μια κάμερα κινητού τηλεφώνου».

Η εφαρμογή λαμβάνει ένα σύντομο βίντεο κλιπ ενός αυτοκινήτου ή μηχανής που περνάει πριν χρησιμοποιήσει την πινακίδα κυκλοφορίας για να το διασταυρώσει με τη βάση δεδομένων της DVLA για την αναγνώρισή του. Στη συνέχεια, μετρά την ταχύτητα με το μήκος του μεταξονίου για να υπολογίσει την ταχύτητα κίνησής του, προτού παράσχει μια έκθεση που δείχνει αποδείξεις για την ταχύτητά του και το όριο της περιοχής που τραβήχτηκε.

Παρόλο που η εφαρμογή δεν έχει εγκριθεί ως πιστοποιημένη συσκευή ανίχνευσης ταχύτητας – που σημαίνει ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα αν εκδοθεί στις αρχές – η παραγόμενη έκθεση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να κοινοποιηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε περίπτωση που επισημάνει ένα όχημα που τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, η εφαρμογή έχει δημιουργήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον είναι σκόπιμο για τους πολίτες να χρησιμοποιούν ανώνυμα και κρυφά μια εφαρμογή που παράγει σημαντικό αριθμό πληροφοριών σχετικά με την αναγνώριση και τη θέση ενός οχήματος.

Τόσο πολύ, που οι προγραμματιστές της εφαρμογής – που πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Silicon Valley από μια ομάδα ειδικών σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης – έχουν βάλει λουκέτο, αφού δέχθηκαν καταιγισμό καταγγελιών σε σχόλια.

«Λαμβάνουμε αρκετά καταχρηστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρόκειται για ένα προϊόν Marmite – κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα, κάποιοι πιστεύουν ότι μας μετατρέπει σε κράτος επιτήρησης», αναφέρει ο Guardian έναν από τους προγραμματιστές της εφαρμογής.

«Υπάρχουν 20.000 σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους κάθε χρόνο – πώς μπορούμε να τους μειώσουμε; Και ο τρόπος με τον οποίο τους μειώνουμε είναι να κάνουμε αποτρεπτικό παράγοντα την υπερβολική ταχύτητα».

Από την κυκλοφορία της, η Speedcam Anywhere έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 εγκαταστάσεις σύμφωνα με το Google Play, αν και έχει βαθμολογία ενάμισι αστέρι με κριτικές που επικρίνουν την έλλειψη ακρίβειας και την προβληματική φύση της.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC