Τρανζίστορ να τα «εκατοστήσεις»
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Bell και άνοιξε το δρόμο για την εξέλιξη αλλά και την εφαρμογή του σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. Πλέον τα νέας γενιάς τρανζίστορ χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητές συσκευές, τηλεοράσεις και αλλού.
Η ιστορία του τρανζίστορ ξεκινάει στα τέλη του 1930, όμως με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου εντάθηκαν οι εργασίες για την ανάπτυξή του. Ο Shockley αρχικά είχε εμπνευστεί έναν Field-Effect σχεδιασμό που θα περιείχε φύλλα από υλικά ημιαγωγών, όπως η σιλικόνη.
Δυστυχώς για το ίδιο, δεν κατάφερε να το κάνει το μηχανισμό να λειτουργήσει όπως είχαν προβλέψει οι μαθηματικές του πράξεις. Έτσι οι Bardeen και Brattain αποφάσισαν να εξετάσουν και να εφαρμόσουν έναν σχεδιασμό τύπου Surface-Effect Point-Contact, ο οποίος και λειτούργησε κανονικά.
Τελικά ο Shockley επανήλθε με ένα εντελώς ανασχεδιασμένο τρανζίστορ, με την Bell να το κυκλοφορεί το 1952. Αργότερα η εταιρία παρείχε άδειες για την πατέντα της και στις υπόλοιπες εταιρίες, ανάμεσα στις οποίες και μία καινούρια,μικρή ακόμα εταιρία με το όνομα Sony.