«Εύρηκα»! από την Ελισάβετ

«Εύρηκα»! από την Ελισάβετ

«Η Βασίλισσα Ελισάβετ πρόκειται να χρησιμοποιήσει μια εφεύρεση ενός αρχαίου Έλληνα για να ηλεκτροδοτήσει το κάστρο του Γουίντσορ. Και όταν … λέμε αρχαίο Έλληνα, εννοούμε τον Αρχιμήδη και όχι τον 90χρονο σύζυγό της, Φίλλιπο της Ελλάδας». Με αυτόν τον τίτλο πληροφορεί το βρετανικό κοινό η εφημερίδα “Daily Mail” για την απόφαση της Αυτής Μεγαλειότητας να χρησιμοποιήσει μια εφεύρεση του αρχαίου Έλληνα εφευρέτη Αρχιμήδη από τις Συρακούσες για να ηλεκτροδοτήσει το κάστρο του Γουίντσορ. Πρόκειται για τη σύγχρονη εκδοχή του  ατέρμονα κοχλία,  της έλικος του Αρχιμήδους, όπως έμεινε γνωστή η εφεύρεση και είναι ένας σωληνοειδής κοχλίας που χρησίμευε για την άντληση νερού και την άρδευση καλλιεργημένων εκτάσεων.

Η σύγχρονη εκδοχή της εφεύρεσης θα χρησιμοποιεί το νερό που μεταφέρεται από ένα τεχνητό φράγμα για να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Ο μηχανισμός έχει ήδη μεταφερθεί μέσω του Τάμεση στο Romney Weir στα ανάκτορα του Γουίντσορ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδα οι έλικες θα είναι έτοιμες για την παραγωγή ενέργειας τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του κάστρου σε ενέργεια μέσα στον επόμενο χρόνο.

Εκτός αυτού οι τουρμπίνες είναι σχεδιασμένες ώστε να μην εμποδίζουν την ασφαλή διέλευση σολομού και χελιού μέσα στον ποταμό Τάμεση.

Οι «έλικες του Αρχιμήδη», βάρους 40 τόνων, κατασκευάστηκαν από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία και στοίχησαν 700.000 λίρες Αγγλίας, ενώ το κόστος εγκατάστασής τους θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο λίρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC