Η ομάδα Mars500 «επέστρεψε» στην Γη

Η ομάδα Mars500 «επέστρεψε» στην Γη

 

H ομάδα Mars500, πρόκειται για την προσομοίωση μίας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ξεκίνησε 520 ημέρες πριν, στις 3 Ιουνίου … 2010, στη Μόσχα και μόλις χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

Σε αυτή την προσομοίωση αποστολής έξι γενναίοι αστροναύτες περάσαν 520 ημέρες στο «διαστημόπλοιο» τους, επιτελώντας διάφορες εργασίες που θα χρειάζονταν να πραγματοποιήσουν και στην πραγματικότητα. Τις λεπτομέρειες περιγράφουν και οι ίδιοι στο βίντεο παρακάτω.

Το διεθνές πλήρωμα απομονώθηκε σε μία μακέτα διαπλανητικού διαστημοπλοίου, ακολουθώντας πιστά τις φάσεις μιας πραγματικής αποστολής: μια πολύωρη πτήση στον Άρη, εισαγωγή σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, την προσγείωση, την εξερεύνηση επιφάνειας, επιστροφή στην τροχιά, μια μονότονη πτήση επιστροφής και την άφιξη στη Γη.

Η αποστολή κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια και, αν και δεν μπόρεσε να επαναλάβει σε κάθε πτυχή μια πραγματική πτήση στον Άρη (όπως χαμηλές συνθήκες βαρύτητας), έδωσε την ευκαιρία στο πλήρωμα να εκτελέσει περισσότερα από 100 πειράματα με περιορισμένα αναλώσιμα και τις επικοινωνίες με τη Γη με τεχνητή καθυστέρηση και, κατά καιρούς, να την έχουν εσκεμμένα αποδιοργανώσει.

Το πλήρωμα που απάρτιζαν τρεις Ρώσοι, ένας Κινέζος και δύο Ευρωπαίοι, εκτέλεσε το όλο πείραμα με εξαιρετική επιτυχία. Κατάφεραν να μείνουν συγκροτημένοι, επιδεικνύοντας ότι τα κατάλληλα κίνητρα και το ομαδικό πνεύμα είναι αρκετά και ικανά να εξοπλίσουν τους ανθρώπους με την κατάλληλη δύναμη να συνεχίσουν. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξαιρετική πειθαρχία τους.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική προσπάθειά σας», δήλωσε ο Γενικός διευθυντής της ESA Jean-Jacques Dordain στο χαιρετισμό του, από το Παρίσι, αφού το πλήρωμα βγήκε από την κάψουλα.

«Χαιρετίζω το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την γενναιοδωρία αυτών των νέων ανθρώπων που αφιερώσαν σχεδόν δύο χρόνια της ζωής τους σε αυτό το έργο, για την πρόοδο της ανθρώπινης εξερεύνησης του διαστήματος».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC