Ανακαλύφθηκε υπερσμήνος γαλαξιών ασύληπτων διαστάσεων

Ανακαλύφθηκε υπερσμήνος γαλαξιών ασύληπτων διαστάσεων

Μια ομάδα αστρονόμων έφερε στο φως μια εκπληκτική ανακάλυψη, ένα γαλαξιακό υπερσμήνος ασύλληπτων διαστάσεων. Πρόκειται για το υπερσμήνος Einasto, που ονομάστηκε προς τιμήν του Εσθονού αστροφυσικού Jaan Einasto. Βρίσκεται περίπου 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, αντιπροσωπεύει την κορυφή αυτών των δομών και η μάζα του ισοδυναμεί με 26 εκατομμύρια δισεκατομμύρια ήλιους. Για να κατανοήσετε το μέγεθός του, μια δέσμη φωτός θα χρειαζόταν 360 εκατομμύρια χρόνια για να τη διασχίσει από άκρη σε άκρη.

Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει μια νέα προοπτική στην κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τον σχηματισμό αυτών των γιγαντιαίων ομάδων γαλαξιών. Ίσως θα μπορούσε να ρίξει φως σε άλυτα ακόμα μυστήρια του Σύμπαντος, όπως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια. Οι ερευνητές του παρατηρητήριο Tartu υπολόγισαν τη μέση μάζα και το μέγεθος των υπερσμήνων που ανακαλύφθηκαν. Κατά μέσο όρο, ένα υπερσμήνος ζυγίζει περίπου 6 εκατομμύρια δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες και εκτείνεται σε 200 εκατομμύρια έτη φωτός, που είναι περίπου 2.000 φορές το μέγεθος του Γαλαξία μας. Δηλαδή, αν ο Ήλιος είχε τη μάζα μιας μπάλας του γκολφ, ένα υπερσμήνος θα είχε τη μάζα του Έβερεστ. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των υπερσμήνων είναι ότι οι γαλαξίες που περιέχουν είναι πιο ογκώδεις από αυτούς που βρίσκονται εκτός αυτών των δομών. Αυτό δείχνει ότι οι γαλαξίες μέσα σε υπερσμήνη αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαφορετικά. Όμως έχουν μικρότερη πυκνότητα, καθώς η μάζα τους κατανέμεται σε τεράστιους όγκους.

Παρόλα αυτά, η πυκνότητά τους είναι επαρκής για να έχει σημαντική βαρυτική επίδραση στην ύλη εντός των υπερσμήνων, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινή ύλης που περιέχουν, αυτού του μυστηριώδους είδους ύλης που παραμένει αόρατο στα μάτια μας καθώς δεν αλληλεπιδρά με το φως. Οι μελλοντικές έρευνες σε αυτά τα υπερσμήνη θα μπορούσαν επίσης να δώσουν ενδείξεις για τη φύση της σκοτεινής ενέργειας, τη μυστηριώδη δύναμη που επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC