Βρετανία: Νέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Βρετανία: Νέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για απεριόριστη και καθαρή ενέργεια από τη πυρηνική σύντηξη έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία.

Η επιτυχία ήλθε με το τελευταίο πείραμα στο βρετανικό εργαστήριο JET, έπειτα από 40 έρευνας πάνω στην σύντηξη. Το JET χρηματοδοτούνταν κυρίως από την Euratom, την υπηρεσία της ΕΕ για την έρευνα πάνω στην ατομική ενέργεια.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να παράξουν 69 megajoule ενέργειας για πέντε δευτερόλεπτα, αρκετή για τέσσερα με πέντε ζεστά μπάνια. Εξακολουθούμε βέβαια να απέχουμε αρκετά από τη σταθερή παραγωγή και την εκμετάλλευση της ενέργειας από τη σύντηξη, αλλά η πρόοδος που γίνεται είναι γρήγορη.

Για την παραγωγή χρειάστηκαν μόνο 0,2 χιλιοστά του γραμμαρίου «καυσίμου», μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα που δείχνει πόσο αποδοτική είναι η διαδικασία της σύντηξης. Ένα κιλό «καυσίμου» για ένα αντιδραστήρα σύντηξης περιέχει 10 εκατ. φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κιλό άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Στο JET έγιναν πειράματα με δευτέριο και τρίτιο, δύο ισότοπα του υδρογόνου.

Η πυρηνική σύνταξη είναι ο μηχανισμός με τον οποίο παράγουν ενέργεια τα άστρα. Πυρήνες ελαφρών στοιχείων κάτω από συνθήκες τεράστιας θερμοκρασίας και πίεσης ενώνονται σε πυρήνες βαρύτερων στοιχείων, απελευθερώνοντας τεράστια ποσότητα ενέργειας.

Το αποτέλεσμα είναι «καθαρό» χωρίς ραδιενεργά κατάλοιπα, ενώ δεν παράγονται και αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το δύσκολο για τους επιστήμονες είναι να αναπαράξουν τις συνθήκες των άστρων στη Γη, καθώς οι θερμοκρασίες πρέπει να φτάνουν τα 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου.

Το JET, που τερμάτισε τη λειτουργία του πέρυσι, είναι κατά κάποιο τρόπο θύμα του Brexit, καθώς η Βρετανία αποκλείστηκε από τα προγράμματα της Euratom και η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην συμμετάσχει ξανά.

Η Euratom επενδύει στον διάδοχο του JET, τον αντιδραστήρα ITER στη Γαλλία, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2025, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, ενώ τα πλήρη πειράματα θα αρχίσουν περίπου το 2035.

Όπως σημειώνει ο Guardian η διάλυση του JET θα χρειαστεί 17 χρόνια και θα πρέπει να καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια για να καθοδηγήσει την κατασκευή μελλοντικών αντιδραστήρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC