Η NASA ανακάλυψε 17 παγωμένους εξωπλανήτες που μπορεί να έχουν κατοικήσιμους ωκεανούς

Η NASA ανακάλυψε 17 παγωμένους εξωπλανήτες που μπορεί να έχουν κατοικήσιμους ωκεανούς

Επιστημονική ομάδα της NASA κατά τις έρευνές της για ζωή πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, ανακοίνωσε πως εντόπισε 17 εξωπλανήτες που θα μπορούσαν να έχουν ωκεανούς κάτω από το παγωμένο τους έδαφος.

Το νερό αυτό, εκτιμά, θα μπορούσε περιστασιακά να «εκραγεί» μέσω του φλοιού του πάγου ως θερμοπίδακας.

Η επιστημονική ομάδα υπολόγισε την ποσότητα της δραστηριότητας του θερμοπίδακα σε αυτούς τους εξωπλανήτες. Εντόπισαν δύο από αυτούς αρκετά κοντά, όπου θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σημάδια αυτών των εκρήξεων με τηλεσκόπια.

Είναι πιθανό ένας εξωπλανήτης που είναι πολύ μακρινός και κρύος να έχει ακόμα έναν ωκεανό κάτω από έναν φλοιό πάγου, εάν έχει αρκετή εσωτερική θέρμανση. Ανάλογη περίπτωση στο ηλιακό μας σύστημα είναι η Ευρώπη, φεγγάρι του Δία, και ο Εγκέλαδος,  φεγγάρι του Κρόνου, που έχουν ωκεανούς κάτω από την επιφάνεια επειδή θερμαίνονται από την παλίρροια από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη και των γειτονικών φεγγαριών.

Αυτοί οι υπόγειοι ωκεανοί θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή θεωρούν οι επιστήμονες. Στη Γη, ολόκληρα οικοσυστήματα ευδοκιμούν στο απόλυτο σκοτάδι στον πυθμένα των ωκεανών κοντά σε υδροθερμικές οπές, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι αυτοί οι 17 κόσμοι μπορεί να έχουν επιφάνειες καλυμμένες με πάγο, αλλά λαμβάνουν αρκετή εσωτερική θέρμανση από την αποσύνθεση ραδιενεργών στοιχείων και παλιρροϊκές δυνάμεις από τα αστέρια που τους φιλοξενούν για να διατηρήσουν τους εσωτερικούς ωκεανούς», δήλωσε η Δρ Λίνι Κουίκ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

«Χάρη στην ποσότητα της εσωτερικής θέρμανσης που διατηρούν, όλοι οι πλανήτες στη μελέτη μας θα μπορούσαν επίσης να εμφανίσουν κρυο-ηφαιστειακές εκρήξεις με μορφή που θα μοιάζουν με θερμοπίδακες» πρόσθεσε.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τις συνθήκες στους 17 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες που έχουν περίπου το μέγεθος της Γης. Αν και η ακριβής σύνθεση των πλανητών παραμένει άγνωστη, οι αρχικές εκτιμήσεις των επιφανειακών θερμοκρασιών τους από προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι είναι πολύ ψυχρότεροι από τη Γη, υποδηλώνοντας ότι οι επιφάνειές τους θα μπορούσαν να καλύπτονται από πάγο.

Προβλέπουν ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις έως και 33 βαθμούς Κελσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC