Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τους δασμούς της εποχής Τραμπ στις κάρτες γραφικών που συναρμολογούνται στην Κίνα

Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τους δασμούς της εποχής Τραμπ στις κάρτες γραφικών που συναρμολογούνται στην Κίνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να επαναφέρει τους δασμούς στις κάρτες γραφικών και τις μητρικές κάρτες που συναρμολογούνται στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η US Trade Representative (USTR) καθυστέρησε να επαναφέρει τους δασμούς της εποχής Τραμπ, οι οποίοι πρόσθεσαν δασμό 25% στα επηρεαζόμενα κινεζικά προϊόντα. Ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν σχόλια από τον κλάδο και να εξεταστούν τροποποιήσεις, καθώς οι εμπορικές ενώσεις άσκησαν πιέσεις στον Λευκό Οίκο να τερματίσει τους δασμούς, επικαλούμενες το κόστος.

Αλλά την Τετάρτη, η USTR εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι συνέστησε στον Λευκό Οίκο να διατηρηθούν “οι δασμοί στα καλυπτόμενα προϊόντα”. Την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος της USTR δήλωσε στη συνέχεια στο PCMag: “Διατηρούμε τους δασμούς στα προϊόντα που υπόκεινται επί του παρόντος στη δράση, συμπεριλαμβανομένων των δύο δασμών για τους οποίους ρωτήσατε”.

Οι εν λόγω δασμοί χρησιμοποιούν τους κωδικούς 8473.30.1180 και 8473.30.5100 και καλύπτουν κάρτες γραφικών, μητρικές κάρτες και κουτιά επιτραπέζιων υπολογιστών. Άλλα εξαρτήματα που καλύπτονταν προηγουμένως από τους δασμούς της εποχής Τραμπ περιλαμβάνουν μονάδες trackpad αξίας άνω των $100 και μονάδες τροφοδοσίας που αποδίδουν περισσότερα από 500 Watt.

(Credit: USTR)
Η Consumer Technology Association είχε πιέσει τον Λευκό Οίκο να τερματίσει τους δασμούς, αλλά ο αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων της CTA Ed Brzytwa λέει στο PCMag: “Δεν ξεφορτώνονται τίποτα. Υπάρχουν μόνο αυξήσεις των δασμών”.

Μέχρι στιγμής, η USTR δεν έχει εκδώσει επίσημα ομοσπονδιακή ανακοίνωση για τη συνέχιση των δασμών της εποχής Τραμπ ή δεν έχει πει ποια ημερομηνία θα συνεχιστούν. Αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τους δασμούς σε επιλεγμένα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, των μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα και των ηλεκτρικών οχημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 100%

Ο Brzytwa προσθέτει ότι οι ΗΠΑ σηματοδοτούν ότι θα συνεχίσουν τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές έναντι της Κίνας, αλλά με κόστος την αύξηση των τιμών στη λιανική. “Φαίνεται ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος για το ποιος μπορεί να είναι πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα και ποιος μπορεί να είναι πιο προστατευτικός”, δήλωσε.

Οι δασμοί έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πολιτικές και υποτιθέμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Αλλά στα τέλη του 2021, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας -συμπεριλαμβανομένων των Nvidia, HP και Zotac- πίεσαν τις ΗΠΑ να εξαιρέσουν τα προϊόντα τους από τους δασμούς της εποχής Τραμπ, επικαλούμενες την έλλειψη κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών εκτός Κίνας.

“Οι προσπάθειες για τη δημιουργία νέας παραγωγικής ικανότητας σε χώρες που επί του παρόντος δεν κατασκευάζουν τέτοια προϊόντα (όπως οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ) ήταν ανεπιτυχείς και παρεμποδίστηκαν σοβαρά από τις επιπτώσεις του COVID-19”, δήλωσε τότε η Nvidia.

Εν τω μεταξύ, η Zotac δήλωσε στο USTR: “Η Κίνα παραμένει… η κύρια βάση παραγωγής καρτών γραφικών βίντεο και προσωπικών υπολογιστών στον κλάδο. Ο κύριος λόγος οφείλεται στο ότι η upstream αλυσίδα εφοδιασμού παραμένει κυρίως στην Κίνα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC