Οι κάτοχοι smartphones αδιαφορούν για την ασφάλεια των κινητών τους
Παρόλα αυτά το 83% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι θα λάβει μέτρα και θα εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό, μόνο εφόσον κάποια απειλή, όπως ένας ιός ή κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα μολύνει το κινητό τους. Από την άλλη μεριά, το 25% των κατόχων που δεν έχουν εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό, θεωρεί ότι τα προγράμματα αυτά είναι αρκετά ακριβά για να τα αγοράσουν.
Από τους κατόχους που συμμετείχαν και χρησιμοποιούσαν κάποιο πρόγραμμα, 75% δεν είχε καταβάλλει κάποιο πόσο για να το αποκτήσει και να το εγκαταστήσει, ενώ η μέση τιμή για αυτούς που είχαν αγοράσει κάποιο ήταν τα δολάρια.
Μεταξύ των Android και iPhone χρηστών, ένα 30% των Android είχαν εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι στο 6% για τους χρήστες iPhone.
Όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας που απασχολούν τους κατόχους αφορούσαν κυρίως φόβο για υποκλοπή στοιχείων πιστωτικής κάρτας, παρακολούθηση δραστηριότητας, εισβολή από χάκερ και φυσικά την απώλεια της συσκευής τους. Οι επιμέρους ανησυχίες περιλάμβαναν ιούς, επιβλαβείς εφαρμογές και mail που περιείχαν κακόβουλο λογισμικό και τέλος μη εξουσιοδοτημένος εντοπισμός θέσης. Σύμφωνα με την έρευνα οι ιδιοκτήτες iPhone, ανησυχούσαν λιγότερο για αυτά τα ζητήματα απ’ ότι των Android.
Οι ιδιοκτήτες έξυπνων κινητών μπορούν γενικότερα να εκμεταλλευτούν διάφορες εφαρμογές οι οποίες διατίθενται είτε δωρεάν, είτε με κάποιο μικρό αντίτιμο, και μπορούν να διατηρούν ασφαλείς τους κωδικούς πρόσβασης μέσω κρυπτογράφησης, να σαρώνουν τα δίκτυα για άλλες δυνητικά επιβλαβείς συσκευές ή ακόμα να εντοπίσουν το κινητό σε περίπτωση απώλειας μέσω GPS όπως το «Find my iPhone» της Apple.