Οι πρωτότυποι δορυφόροι του Project Kuiper της Amazon θα καούν σύντομα στη γήινη ατμόσφαιρα

Οι πρωτότυποι δορυφόροι του Project Kuiper της Amazon θα καούν σύντομα στη γήινη ατμόσφαιρα

Η Amazon ετοιμάζεται να ολοκληρώσει ένα τελευταίο ταξίδι για τους πρωτότυπους δορυφόρους της Project Kuiper: να τους αφήσει να καούν στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να “αποδρομολογήσει” τους KuiperSat-1 και KuiperSat-2, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο. Και οι δύο έδειξαν ότι το Project Kuiper -αντίπαλος του Starlink- μπορεί να παρέχει υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο και να ελίσσεται στο διάστημα. Αφού πέτυχε ποσοστό επιτυχίας 100% “σε όλους τους βασικούς στόχους της αποστολής”, η Amazon θέλει τώρα να δει πώς αποδίδουν τα πρωτότυπα κατά τη διαδικασία της απόρριψής τους.

Όπως και το Starlink, οι δορυφόροι του Project Kuiper προορίζονται να πετάξουν σε χαμηλή γήινη τροχιά, αλλά μόνο για λίγα χρόνια πριν αποσυρθούν. Αντί όμως να συσσωρεύονται τα αχρηστευμένα διαστημόπλοια ως διαστημικά σκουπίδια, οι εταιρείες σχεδίασαν τους δορυφόρους τους να πέφτουν από την τροχιά και να καίγονται στη γήινη ατμόσφαιρα.

Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της, η Amazon δήλωσε: “Σκοπεύουμε να αποδρομολογήσουμε ενεργά όλους τους δορυφόρους εντός ενός έτους από τη λήξη της αποστολής τους, και αυτή η τελική φάση της αποστολής Protoflight θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία αποδρομολόγησης καθώς κατεβάζουμε σταδιακά τους δορυφόρους από το αρχικό ύψος-στόχο τους”.

Η Amazon αναφέρει ότι η διαδικασία θα λάβει χώρα σε διάστημα αρκετών μηνών. Αρχικά, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τους προωθητήρες στους KuiperSat-1 και KuiperSat-2 για να “χαμηλώσει σταδιακά τους δορυφόρους σε ύψος περίπου 217 μιλίων (350 χιλιομέτρων), οπότε και θα ακολουθήσει η ατμοσφαιρική καταστροφή”. Στη συνέχεια θα συνεχίσει να μοιράζεται δεδομένα σχετικά με τη θέση των δορυφόρων με άλλους φορείς εκμετάλλευσης διαστημικών πτήσεων και “θα χρησιμοποιεί ενεργή αποφυγή συγκρούσεων, όπως απαιτείται, για να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο”.

Οι δορυφόροι θα πρέπει στη συνέχεια να βιώσουν μια πύρινη κάθοδο μέσω της ατμόσφαιρας και να διαλυθούν πλήρως. Παρόλο που τα πρωτότυπα θα εξαφανιστούν σύντομα, η Amazon σχεδιάζει να τα αντικαταστήσει με έναν ολόκληρο στόλο δορυφόρων Project Kuiper οριστικοποιημένης παραγωγής, ξεκινώντας αργότερα φέτος, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία εκτόξευσης. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδεια της FCC για τη λειτουργία πάνω από 3.200 δορυφόρων για την τροφοδοσία του Kuiper – οι μισοί από τους οποίους πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις 30 Ιουλίου 2026.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC