Σαμ Άλτμαν: Σε μια εβδομάδα υπενθύμισε σε όλους γιατί η OpenAI ηγείται στην τεχνητή νοημοσύνη

Σαμ Άλτμαν: Σε μια εβδομάδα υπενθύμισε σε όλους γιατί η OpenAI ηγείται στην τεχνητή νοημοσύνη

Η παρουσίαση τέτοιων μοντέλων επιβεβαιώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς.

Πριν από λίγο καιρό η OpenAI και ο Σαμ Άλτμαν βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά την απομάκρυνση του δεύτερου από την εταιρεία και την επεισοδιακή επιστροφή του στον ρόλο του CEO. Αυτή τη φορά η OpenAI βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο αλλά για καλό λόγο.

Η εταιρεία, μέσω του Άλτμαν, ανακοίνωσε το νέο της εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «Sora». Το συγκεκριμένο μοντέλο AI μπορεί να δημιουργήσει βίντεο υψηλής ανάλυσης διάρκειας έως και ενός λεπτού, από κείμενο που θα υπαγορευτεί από τους χρήστες.

Η OpenAI λέει ότι ο στόχος της με το Sora είναι να διδάξει την τεχνητή νοημοσύνη να «κατανοήσει τον φυσικό κόσμο, προκειμένου να εκπαιδευτούν τα μοντέλα που θα βοηθούν τους ανθρώπους να λύνουν προβλήματα που απαιτούν αλληλεπίδραση με τον πραγματικό κόσμο». Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία δεν έχει δουλέψει τόσο στο να κάνει το προϊόν της να ακούγεται όσο συναρπαστικό είναι στην πραγματικότητα.

Το Sora είναι σε θέση να δημιουργήσει βίντεο για τα πάντα. Μπορεί να απεικονίσει την Καλιφόρνια του 19ου αιώνα ή τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια που παραπέμπουν σε παραγωγές μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας του θεάματος.

Το Sora έχει ανταγωνισμό αλλά ήδη τον έχει «σβήσει»
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι το Sora δεν είναι το πρώτο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης «Text to video». Η start-up Runway με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει την υποστήριξη της Google και της Nvidia, διαθέτει ανάλογο εργαλείο.

Την ίδια ώρα η Meta έχει παρόμοια τεχνολογία που ονομάζεται Emu Video. Τον περασμένο μήνα η Google παρουσίασε τη δική της εκδοχή μετατροπής κειμένου σε βίντεο, που ονομάζεται Lumiere.

Καμία από τις παραπάνω προσπάθειες δεν είχε προβολή ανάλογη με αυτή του εργαλείου της OpenAI. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο Άλτμαν έχει το ελεύθερο να «διαφημίζει» την τεχνολογία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Sora είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο κοινό.

Ο Άλτμαν επέλεξε να παρουσιάσει το νέο εργαλείο της OpenAI μέσα από τα social media αλληλεπιδρώντας με ανθρώπους που τον ακολουθούν, και όχι απλά να δημοσιεύσει μια παρουσίαση σε ένα καλοστημένο σάιτ.

Συγκεκριμένα, ο Άλτμαν δέχτηκε αιτήματα από τους χρήστες στο X και στη συνέχεια δημοσίευσε τα σχετικά βίντεο. Ο, ίσως κορυφαίος YouTuber στον κόσμο, MrBeast του ζήτησε ένα βίντεο με μια μαϊμού να παίζει σκάκι στο πάρκο. Ένας άλλος χρήστης δυο σκυλιά ράτσας γκόλντεν ριτρίβερ να ηχογραφούν podcast στην κορυφή ενός βουνού.

Σε αντίθεση με το «άμεσο» μάρκετινγκ του Άλτμαν, λίγο νωρίτερα η Google παρουσίαζε το Gemini (πρώην Bard), μέσω μιας απλής ανακοίνωσης. Την στιγμή που το Gemini έχει κάνει μεγάλα άλμτα, προβάλλεται πολύ λιγότερο σε σχέση με τα εργαλεία της OpenAI.

Οι μεγάλες ανησυχίες που φέρνει το Sora
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν κοπάζει ο αρχικός ενθουσιασμένος, ξεκινάνε και οι ανησυχίες για το πως η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό. Η κυκλοφορία ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να παράγει εντυπωσιακά και αληθοφανή βίντεο μπορεί να είναι μεγάλη απειλή για τη βιομηχανία του θεάματος που ήδη έχει εκφράσει τις ανησυχίες της με αποκορύφωμα τις απεργίες στο Χόλιγουντ.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλος φόβος για το πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει χάος στις αμερικανικές εκλογές. Ένα ψεύτικο βίντεο που έχει δημιουργηθεί με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και απεικονίζει τον Τζο Μπάιντεν ή τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεάσει άμεσα τους ψηφοφόρους.

Η παρουσίαση τέτοιων μοντέλων επιβεβαιώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς και ότι οι κυβερνήσεις έχουν αργήσει να πάρουν μέτρα για τη ρύθμιση της.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC