«Στα σκαριά» το 6G – Δημοσιεύθηκε το πλαίσιο για την ανάπτυξη προτύπων και τεχνολογιών

«Στα σκαριά» το 6G – Δημοσιεύθηκε το πλαίσιο για την ανάπτυξη προτύπων και τεχνολογιών

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) δημοσίευσε το πλαίσιο για την ανάπτυξη προτύπων και τεχνολογιών ραδιοεπικοινωνίας για την έκτη γενιά συστημάτων κινητών επικοινωνιών, που έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστή ως 6G.

Οι λεπτομέρειες του πλαισίου για την ανάπτυξη του 6G περιέχονται στη σύσταση ITU-R M.2160 για το «IMT-2030 Framework» που εγκρίθηκε από το ITU Radiocommunication Assembly (RA-23), στην πρόσφατη συνάντησή της στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Τομέας Ραδιοεπικοινωνιών της ITU (ITU-R) θα επικεντρωθεί, πλέον, στον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων, της διαδικασίας υποβολής και των κριτηρίων αξιολόγησης, για πιθανές τεχνολογίες ραδιοεπικοινωνίας 6G.

«Οι κινητές επικοινωνίες έχουν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι συνδέονται ουσιαστικά», δήλωσε η Doreen Bogdan-Martin, Γενική Γραμματέας της ITU. «Συμφωνώντας για μια πορεία προς τα εμπρός για το 6G, τα κράτη μέλη της ITU έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση ότι η τεχνική πρόοδος είναι συνώνυμη με την οικονομική προσιτότητα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα – υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό παντού».

Η σύσταση ITU-R αντιπροσωπεύει, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μια σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη και εφαρμογή παγκοσμίως αποδεκτών προτύπων για κινητά συστήματα που χρησιμοποιούν δίκτυα 6G. Όλες οι προηγούμενες γενιές κινητών τηλεπικοινωνιών, από το 1G μέχρι και το 5G τυποποιήθηκαν, επίσης, μέσω της ITU.

«Τα επίγεια ασύρματα συστήματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του IMT-2030 αναμένεται να οδηγήσουν το επόμενο κύμα καινοτόμων συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας, να προωθήσουν την ψηφιακή ισοτιμία και την καθολική συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Mario Maniewicz, Διευθυντής του Γραφείου Ραδιοεπικοινωνιών της ITU. «Η δημοσίευση της Σύστασης για τις μελλοντικές τεχνολογίες 6G αποτελεί απόδειξη της μακροχρόνιας πολυμερούς προσέγγισης της ITU, που διασφαλίζει την ανάπτυξη παγκοσμίως αποδεκτών τεχνικών και ρυθμιστικών λύσεων».

Για την επόμενη φάση ανάπτυξης του 6G, οι εταιρείες και οι ενώσεις του κλάδου θα υποβάλουν προτάσεις για την τεχνολογία ραδιοδιεπαφής IMT-2030 (RIT), προς εξέταση από την ITU-R, στις αρχές του 2027. Αυτές οι υποβολές θα αξιολογηθούν, στη συνέχεια, με βάση τις συμφωνημένες ελάχιστες απαιτήσεις που θα εκπονήσει το ITU-R Working Group 5D, με την προοπτική να εγκριθεί ένα τελικό σύνολο προτύπων για την τεχνολογία 6G έως το 2030.

Η σύσταση για το πλαίσιο IMT-2030 προσδιορίζει 15 δυνατότητες για την τεχνολογία 6G. Εννέα από αυτές προέρχονται από υπάρχοντα συστήματα 5G. Το IMT-2030 αναμένεται, επίσης, να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανάγκης για αυξημένη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και να υποστηρίξει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τα αναμενόμενα σενάρια χρήσης για το 6G περιλαμβάνουν τις λεγόμενες «immersive» επικοινωνίες, την υπερ-αξιόπιστη και χαμηλής καθυστέρησης επικοινωνία (που θα επιτρέψει εφαρμογές όπως η τηλεϊατρική), τη βελτιωμένη και πανταχού παρούσα συνδεσιμότητα (ειδικά σε αγροτικές, απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, με στόχο τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος), τη «μαζική επικοινωνία» (που περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση συσκευών και εφαρμογών Internet of Things σε έξυπνες πόλεις και έξυπνα συστήματα μεταφορών), την τεχνητή νοημοσύνη και τις επικοινωνίες που θα υποστηρίξουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν AI, αλλά και την ενσωματωμένη πολυδιάστατη ανίχνευση (για ανίχνευση θέσης με υψηλή ακρίβεια).

Οι τεχνολογίες γύρω από το 6G αναμένεται πως θα εγκριθούν στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC