Υπερυπολογιστής ασύλληπτων επιδόσεων από την Cray

Υπερυπολογιστής ασύλληπτων επιδόσεων από την Cray

 

Η εταιρεία Cray ανακοίνωσε έναν νέο υπερυπολογιστή, ο οποίος προκαλεί δέος με τις επιδόσεις του. Το νέο “θηρίο” της αμερικάνικης … εταιρείας αποδίδει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 50 petaflops, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες στην ειδική αυτή αγορά.

Ο νέος supercomputer της Cray ονομάζεται XK6 και συνδυάζει 16-πύρηνους επεξεργαστές Opteron 6200-series της AMD με Nvidia GPUs Tesla 20-series. Το σύστημα τρέχει σε περιβάλλον Linux και πιο συγκεκριμένα σε μια διανομή που έχει αναπτύξει η ίδια η Cray. Η εταιρεία, μάλιστα, έχει ήδη εξασφαλίσει τον πρώτο της πελάτη. Πρόκειται για το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Ελβετίας, όπου γίνονται έρευνες σε διάφορους τομείς της επιστήμης.

Οι επιδόσεις των 50 petaflops μεταφράζονται σε 50 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο γρηγορότερος υπολογιστής αυτή τη στιγμή, ο Tianhe-1A, αποδίδει “μόλις” 2,5 petaflops. Η ισχύς του XK6 είναι τέτοια, που ξεπερνά ακόμα και τεράστια distributed computing δίκτυα, όπως το Folding@Home.

Οι σύγχρονοι υπερυπολογιστές εκμεταλλεύονται σε μεγάλο βαθμό το συνδυασμό CPU και GPU, ανεβάζοντας έτσι κατακόρυφα τις επιδόσεις τους σε σχέση με τους προηγούμενους που βασίζονταν αποκλειστικά στην αρχιτεκτονική των “κλασικών” επεξεργαστών.

Αν θέλουμε να εντοπίσουμε οπωσδήποτε ένα αρνητικό στον νέο υπερυπολογιστή, θα αναφερθούμε στο όνομά του. Το XK6 έχει μείνει στην ιστορία ως κινητήρας της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC