Apple για την αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης: Απειλεί αυτό που είμαστε

Apple για την αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης: Απειλεί αυτό που είμαστε

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 15 πολιτείες προσέφυγαν χθες, Πέμπτη, στα αστικά δικαστήρια κατά της Apple καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εταιρεία, που κατασκευάζει το iPhone, δημιουργεί μονοπώλιο στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, πλήττει μικρότερους ανταγωνιστές και αυξάνει τις τιμές.

Η Apple εντάσσεται έτσι στη χορεία των ανταγωνιστών της, περιλαμβανομένων των Google της Alphabet, Meta Platforms και Amazon.com, οι οποίοι έχουν δεχθεί αστικές προσφυγές από κανονιστικές αρχές των κυβερνήσεων τόσο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. «Αν αφεθεί απρόσκοπτη, η Apple απλώς θα συνεχίσει να ενισχύει το μονοπώλιό της στα smartphones».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Apple χρεώνει έως και 1.599 δολάρια για ένα iPhone και αποκομίζει μεγαλύτερο κέρδος από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη βιομηχανία αυτή. Αξιωματούχοι λένε επίσης ότι η Apple χρεώνει παρασκηνιακά διάφορους εμπορικούς εταίρους της -από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών μέχρι εταιρείες πιστωτικών καρτών και ακόμη και αντιπάλους της όπως η Google- με τρόπους που τελικά αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και ενισχύουν το κέρδος της Apple.

Από τον καιρό που ήταν ένας περιθωριακός παίκτης στην αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple βασίζεται στην επιπλέον χρέωση των χρηστών για προϊόντα τεχνολογίας στα οποία η εταιρεία υπαγορεύει σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες για το πώς οι συσκευές της λειτουργούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να αλλάξει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο υποχρεώνοντας την Apple, μια εταιρεία με αγοραία αξία 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, να προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές για το πώς εφαρμογές μπορεί να λειτουργούν στις συσκευές τις οποίες σχεδιάζει η Apple.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας του iPhone κατέγραψαν πτώση κατά 4,1% χθες, Πέμπτη, και έκλεισαν στα 171,37 δολάρια.

Η Apple αρνήθηκε τις κατηγορίες που της προσήψε η κυβέρνηση.

«Η αγωγή αυτή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχώρισαν τα προϊόντα της Apple σε σφόδρα ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που ο κόσμος περιμένει από την Apple – το σημείο τομής της συσκευής, του λογισμικού και των υπηρεσιών», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Μάικλ Κικουκάουα δήλωσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπόστηρίζει σθεναρά τη δίκαιη και ισχυρή επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων».

Η αγωγή των 88 σελιδων, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιούαρκ στο Νιού Τζέρσεϊ, επικεντρώνει, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης -στην αγωγή του οποίου συμμετέχει και η διοικητική περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον-, «στην απελευθέρωση των αγορών των smartphones από την συμπεριφορά της Apple που πλήττει τον ανταγωνισμό».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC