Βρετανικό μικροδορυφόρο θα χρησιμοποιήσει το Kinect
Το Kinect έχει συνδεθεί κυρίως με παιχνίδια. Στην πραγματικότητα όμως, έχει πολλές ακόμη εφαρμογές. Μία από αυτές λοιπόν φαίνεται ότι είναι και η διαστημική τεχνολογία.
Όπως φάνηκε και από την αποστολή του διαστημοπλοίου Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η σύνδεση δύο διαστημικών σκαφών δεν είναι και ό,τι απλούστερο. Μία λάθος κίνηση αρκεί ώστε να συγκρουστούν και να καταστραφούν και τα δύο.
Πώς λοιπόν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα πλησιάσουν το ένα το άλλο χωρίς κίνδυνο; Μα κάνοντας χρήση του Kinect φυσικά. Οι δυνατότητες της συσκευής είναι τέτοιες άλλωστε που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε διαστημικές αποστολές.
Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του STRaND (Surrey Training Research and Nanosatellite Development). Το οποίο σκοπεύει να στείλει στο διάστημα τους μικροδορυφόρους STRaND-1 και STRaND-2.
Ο STRaND-1 θα κάνει χρήση ενός Google Nexus το οποίο θα χρησιμεύσει ως κεντρικός υπολογιστής του μικροδορυφόρου. Ο STRaND-2 θα κάνει χρήση του Kinect προκειμένου να συνδεθεί με τον STRaND-1.
Το αν θα τα καταφέρουν είναι άγνωστο βέβαια αλλά έχει ελάχιστη σημασία. Το κόστος του κάθε μικροδορυφόρου είναι μόνο μερικές εκατοντάδες ευρώ αντί για τα εκατομμύρια που κοστίζουν οι κανονικοί.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν αποτύχουν στην προσπάθεια τους, οι γνώσεις που θα αποκομίσει η εταιρεία θα είναι ανεκτίμητες. Στην περίπτωση που η αποστολή τους πετύχει όμως θα ανοίξει μια νέα εποχή για την αεροδιαστημική τεχνολογία.
Καθώς οι μικροδορυφόροι έχουν μέγεθος μικρότερο απ’ ό,τι ένα κουτί παπουτσιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά για τη δημιουργία μεγαλύτερων κατασκευών στο διάστημα.