Χάκερς 12 χωρών «χτύπησαν» την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Χάκερς 12 χωρών «χτύπησαν» την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
 
Ταυτόχρονη επίθεση από 15 διαφορετικά σημεία στον κόσμο δέχθηκε στις αρχές Απριλίου, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ).

Η επίθεση των χάκερς, που ήταν συντονισμένη, εξαπολύθηκε στην διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου από 12 διαφορετικές χώρες και είχε στόχο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι υπολογιστές μέσω των οποίων οι χάκερς έκαναν τις επιθέσεις είχαν διευθύνσεις που τοποθετούν τους υπολογιστές αυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή, τη Σουηδία, την Τσεχία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Τουρκία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Μαλαισία και το Ισραήλ.

Η επίθεση προκάλεσε υπερφόρτωση του δικτύου.

Η επίθεση ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Απριλίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες ενώ όσο διαρκούσε, οι χάκερς επιχείρησαν πολλές φορές να κλέψουν τα δεδομένα της ηλεκτρονικής βάσης της ΗΔΙΚΑ. Η τελική επίθεση όμως, σύμφωνα με τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, έγινε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας 9 Απριλίου και είχε διάρκεια 8 λεπτά.

Την προστασία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγoγράφησης (e-sintagografisi) ανέλαβαν από την στιγμή που εκδηλώθηκε η κυβερνοεπίθεση, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι η έναρξη της συνέπεσε με την πιλοτική εφαρμογή του πιλοτικού συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία.

Στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ έχουν ενταχθεί 10.800 φαρμακεία και 38.000 γιατροί, ενώ συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση 140.000 ιατρικές συνταγές αξίας 6,6 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ υποστηρίζει ότι το σύστημα είναι ασφαλές και επισημαίνει ότι από την έως τώρα εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει προκύψει μείωση της μέσης μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 10 ευρώ ανά συνταγή, ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη έχει μειωθεί από τα 65 ευρώ πλέον στα 55 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC