Χαμηλά τα ποσοστά των smartphones στην παγκόσμια αγορά
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο αναλυτής Tomi Ahonen κατέταξε το μερίδιο που κατέχουν τα διαφορετικά είδη κινητών τηλεφώνων στην παγκόσμια αγορά με βάση την τιμής τους. (χωρίς επιδοτήσεις) και ανακάλυψε πως σχεδόν το 40% αυτών είναι συσκευές χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πωλούνται κάτω από 39 δολάρια.
Αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται περίεργο, δεδομένων των μέσων μηνιαίων μισθών πολλών χωρών που λόγω του πληθυσμού τους επηρεάζουν άμεσα τα παγκόσμια ποσοστά. Το σημαντικό όμως είναι πως ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκονται και οι αγορές στις οποίες έχουν στραφεί οι κατασκευαστές.
Στην Ινδία για παράδειγμα ο μέσος μισθός είναι περίπου 95 δολάρια, στην Βραζιλία 663 και στο Πεκίνο της Κίνας 740. Ο μέσος Βραζιλιάνος εργάτης θα έπρεπε να δώσει μεγάλο μέρος του μισθού του για ένα καλό τηλέφωνο, όπως το iPhone της Apple ενώ θα έπρεπε ακόμα να δώσει αρκετά χρήματα σε προγράμματα ομιλίας και δεδομένων σαν αυτά που προσφέρονται από την τοπική εταιρεία Oi, με τιμές που ξεκινούν από τα 40 δολάρια.
Προκειμένου λοιπόν να κάνει απλά την δουλειά του, χωρίς τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν του χρειάζονται, ο μέσος πολίτης προτιμά να αγοράσει ένα κινητό χαμηλού κόστους.
Την ίδια στιγμή, τα λεγόμενα feature-phones, αλλά και τα smartphones χαμηλού κόστους κατέχουν μερίδιο 21% και 17% αντίστοιχα. Το 13% των χρηστών κινητών διαθέτει smartphone με τιμή από 150 έως 450 ευρώ, ενώ οι χρήστες high-end συσκευών, όπως το iPhone 5 και το Galax S3, αποτελούν την μειοψηφία με ποσοστό μόλις 11%.
Το σίγουρο είναι πως εάν δεν μειωθούν οι τιμές των smartphones, το ποσοστό των χρηστών τους δεν προβλέπεται να ανέβει πολύ περισσότερο. Η μοναδική εναλλακτική για κάποιον που θέλει να αποκτήσει smartphone αλλά δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα που ζητούν εταιρείες όπως η Apple, η HTC και η Samsung, είναι να στραφεί στην Κινέζικη αγορά, όπου μπορεί να βρει συσκευές με σχετικά καλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να τονίσουμε όμως πως η ποιότητα κατασκευής τέτοιων συσκευών είναι αισθητά κατώτερη, ενώ αρκετές φορές η χρήση υποδεέστερων υλικών για την κατασκευή των εξαρτημάτων τους, όπως για παράδειγμα τις μπαταρίες, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.