Clearview: «Φρένο» στην εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου βάζουν η μία χώρα μετά την άλλη

Clearview: «Φρένο» στην εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου βάζουν η μία χώρα μετά την άλλη

Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ επέβαλε στην πλατφόρμα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – Η πλατφόρμα, με έδρα τις ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 2017 – Λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης με χρήση φωτογραφιών.

Μετά την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον και η Ελλάδα επέβαλλε πρόστιμο «μαμούθ» ύψους 20 εκατ. ευρώ, στην παγκόσμια πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπου Clearview μετά από καταγγελία που έκανε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Home Digitalis» που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Η Clearview AI,Inc θεωρείται το πιο διάσημο και αμφιλεγόμενο σύστημα αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Hoan Ton-That η πλατφόρμα λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης όπως είναι η Google, μόνο που αντί για κάποια λέξη ή κείμενο, ο χρήστης εισάγει μια φωτογραφία του προσώπου που τον ενδιαφέρει, ώστε να μάθει σχεδόν τα πάντα για το προφίλ του.

Για τη βάση δεδομένων απέκοψε δισεκατομμύρια φωτογραφίες από social media

Η εταιρεία εδρεύει στις ΗΠΑ και ιδρύθηκε το 2017 γι αυτό τον σκοπό. Προκειμένου μάλιστα να δημιουργήσει την τεράστια βάση δεδομένων της απέκοψε μέσω της εφαρμογής «web scraping» δισεκατομμύρια φωτογραφίες από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η πλατφόρμα «υποστηρίζεται από τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων καθώς περιέχει περισσότερες από δέκα (10) δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων, οι οποίες προέρχονται από δημόσιες διαδικτυακές πηγές, περιλαμβανομένων ειδήσεων, ιστοσελίδων, φωτογραφιών σήμανσης, δημόσιων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων δημόσιων πηγών».

Μαζί με τις εικόνες αυτές, η εταιρεία συλλέγει επίσης όλες τις πληροφορίες που μπορεί να περιέχονται στις φωτογραφίες όπως ονόματα και γεωγραφικές τοποθεσίες.

Πώς ξεκίνησαν οι νομικές περιπέτειες

Μέχρι το 2019 η Clearview είχε φροντίσει να διατηρεί χαμηλό προφίλ, παρέχοντας το λογισμικό της σε εταιρίες, πανεπιστήμια, ιδιώτες αλλά και φορείς ελέγχου και επιβολής του νόμου, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη των εργασιών της ξεκίνησαν κι οι νομικές περιπέτειες για την εταιρεία.

Πρώτο το Twitter της απέστειλε επιστολή παύσης και διαγραφής των δεδομένων που συλλέχθηκαν από την εφαρμογή, ενώ ακολούθησε το YouTube και το Facebook προκειμένου να προφυλάξουν έτσι τους ιστότοπους τους.

Στην συνέχεια όμως άρχισαν να της επιβάλλονται μετά από καταγγελίες και τα πρώτα πρόστιμα. Έτσι τον Μάρτιο του 2022 στην Clearview AI επιβλήθηκε πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική Ρυθμιστική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την απαίτηση της διαγραφής κι όλων των ιταλικών αρχείων από τη βάση δεδομένων της. Την ίδια απαίτηση εξέφρασε προς την εταιρεία και το Ηνωμένο Βασίλειο που επέβαλλε πρόστιμο άνω 8,5 εκατ ευρώ, ενώ σήμερα πρόστιμο επέβαλε και η Ελλάδα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η Clearview AI ανακοίνωσε λίγο διάστημα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ότι έδωσε την τεχνολογία της στο Κίεβο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει σε πολλές περιπτώσεις αναγνώριση πτωμάτων και Ρώσων στρατιωτών που συμμετείχαν στις εχθροπραξίες μέσω φωτογραφιών.

Αυτό που έχει θορυβήσει αρκετά την παγκόσμια κοινότητα είναι και το γεγονός πως η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει ένα πρόσωπο μέσω της φωτογραφίας του, ακόμη κι αν δεν διατηρεί κανένα λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μόνη προϋπόθεση για να γίνει η διαδικασία είναι η ανάρτηση της φωτογραφίας του προσώπου από χρήστη των social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC