Διαδραστικός 3D χάρτης της NASA για τον Άρη: Ταξιδέψτε στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη

Διαδραστικός 3D χάρτης της NASA για τον Άρη: Ταξιδέψτε στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη

Την ευκαιρία να κάνετε ένα εικονικό ταξίδι στον πλανήτη Άρη, μέσω του 3D χάρτη Global CTX Mosaic, σας προσφέρει η NASA. Πρόκειται για μια απεικόνιση του «κόκκινου πλανήτη» που απαρτίζεται από 110.000 εικόνες που έχουν ληφθεί από την Context Camera (CTX) του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Σε ανάρτηση στον ιστότοπό της, η NASA περιγράφει τον χάρτη αυτό ως «την υψηλότερης ανάλυσης παγκόσμια εικόνα του κόκκινου πλανήτη που έχει δημιουργηθεί ποτέ». Ο Global CTX Mosaic είναι τόσο λεπτομερής, που καλύπτει περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του Άρη σε κάθε pixel.

Με άλλα λόγια, εάν ο χάρτης επρόκειτο να εκτυπωθεί, η εικόνα των 5,7 τρισεκατομμυρίων pixel θα ήταν μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Ο χάρτης είναι εξαιρετικά εύκολος στη χρήση του. Απλώς όπως ο Chrome και στη συνέχεια, κάνετε κλικ για να εξερευνήσετε διάφορες περιοχές του πλανήτη, κάνοντας μεγέθυνση για να δείτε τις λεπτομέρειες.

Υπάρχουν ακόμη και καρτέλες για να κλικάρετε με το ποντίκι σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο κρατήρας Jezero, όπου το όχημα Perseverance της NASA βρίσκεται αυτή τη στιγμή, και το Olympus Mons, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα.

Το πόσο γρήγορα θα «φορτώνονται» οι εικόνες εξαρτάται από την υπολογιστική ισχύ και της ταχύτητα σύνδεσης.

Η ομάδα ανέπτυξε τον χάρτη σε μια περίοδο έξι ετών, «συρράπτοντας» περίπου 110.000 εικόνες του Άρη. Οι περισσότερες από τις εικόνες τοποθετήθηκαν μέσω αλγόριθμου, αλλά 13.000 προστέθηκαν στον χάρτη από τους ίδιους τους ερευνητές.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC