Δοκιμάζοντας το Sony Xperia Z
«Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια της Sony (σκέτο χωρίς το Ericsson) να δημιουργήσει ένα flagship smartphone.
Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό, αν και υπάρχουν δυο-τρεις «ανορθογραφίες» που μας ενόχλησαν.
Όμορφο και ανθεκτικό
Ας ξεκινήσουμε από το εντυπωσιακό design του Sony Xperia Z. Ακολουθώντας τη monolithic αισθητική που συναντάμε σε πολύ μεγαλύτερες συσκευές της Sony (τηλεοράσεις, Blu-ray players κ.λπ) το Z δεν έχει καμπύλες, ούτε στρογγυλεμένες γωνίες.
Αν έχετε συνηθίσει σε μικρότερα τηλέφωνα, το μέγεθός του θα σας ξενίσει καθώς μιλάμε για ένα smartphone με οθόνη 5 ιντσών και -επαναλαμβάνουμε- χωρίς κούρμπες στον σχεδιασμό του.
Παρόλα αυτά, το Z είναι πολύ βολικό στο χέρι και πιάνεται ευκολότερα από άλλες μικρότερες -και δήθεν πιο «ανατομικές»- συσκευές. Επίσης, με πάχος μόλις 7,9 χιλιοστών βολεύεται σε κάθε τσέπη (ακόμη και του στενού τζιν).
Το σασί καλύπτεται από γυαλί. Παντού. Μπρος, πίσω και στο πλάι. Αυτό το ειδικό γυαλί προστατεύει τη συσκευή από το νερό και τη σκόνη και κάπου εδώ έχουμε το πιο πολυδιαφημισμένο χαρακτηριστικό του Xperia Z: Το πιστοποιητικό IP57.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βουτήξετε το τηλέφωνο στο νερό, να το περιλούσετε με άμμο ή σκόνη και γενικότερα να το κακοποιήσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές και όχι μόνο. Το Xperia Z όμως, αντέχει!
Στην αφή, το γυαλί που περιβάλλει το τηλέφωνο δεν είναι τόσο φινετσάτο όπως το γυάλινο σασί του iPhone 4S. Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι θυμίζει fiberglass. Το θέμα μας, όμως, είναι ότι αντέχει. Και αν είστε δύσπιστοι για την αντοχή του, δείτε το βίντεο στο τέλος αυτής της σελίδας…
Η ισχύς εν τη ενώσει
Χωρίς πολλά λόγια, η ισχύς του τηλεφώνου είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορείτε να κάνετε multi-tasking εύκολα και ανεμπόδιστα, οι εφαρμογές τρέχουν «νεράκι» και το web browsing γίνεται βολίδα.
Μας άρεσαν πολύ και οι λιγοστές παρεμβάσεις της Sony επάνω στο λειτουργικό Android 4.1.2 (Jelly Bean) του τηλεφώνου. Τα προεγκατεστημένα widgets για γρήγορη πρόσβαση σε δημοφιλείς λειτουργίες θα σας λύσουν τα χέρια.
Ιδιαίτερα βολικό είναι και το Xperia keyboard, ένα customized πληκτρολόγιο που είναι πολύ πιο ευρύχωρο απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει στις Android συσκευές. Επίσης, μαντεύει με απόλυτη επιτυχία τη λέξη που θέλουμε να γράψουμε και μας γλιτώνει από τον μισό κόπο!
Μας άρεσε πολύ και το μεγάλο on-off button που εξέχει στη δεξιά μεριά του τηλεφώνου. Δεν θα το χάσετε ποτέ, δεν θα το ψάξετε ποτέ. Τα βασικά πλήκτρα χειρισμού του Xperia Z δεν βρίσκονται στο σασί, αλλά είναι virtual και θα τα βρείτε μέσα στην οθόνη, στο κάτω μέρος. Αυτό μας ξένισε κάπως στην αρχή, αλλά ύστερα από λίγες ώρες το είχαμε συνηθίσει.
Στα θετικά του τηλεφώνου οφείλουμε να προσθέσουμε και τη θύρα για micro SD κάρτα, μέσω της οποίας επεκτείνετε τη χωρητικότητα της συσκευής κατά 64GB. Από τη «μαμά» του, το Xperia Z έρχεται με προεγκατεστημένα 16GB αποθηκευτικού χώρου.
Οθόνη, ήχος, κάμερα και ολίγη γκρίνια
Η HD οθόνη διαθέτει ανάλυση 1920×1080 και TFT panel στο οποίο εφαρμόζονται όλες οι τελευταίες Bravia engine τεχνολογίες για ακόμη καλύτερη απόδοση των χρωμάτων. Έχοντας κατά νου όλα αυτά τα specs, αλλά και την πυκνότητα των 440 pixels per inch, περιμέναμε ένα λαμπρό αποτέλεσμα από την οθόνη.
Δυστυχώς, όμως, τα χρώματα αποδίδονται λιγότερο ζωντανά απ’ όσο προσδοκούσαμε, ενώ και οι γωνίες θέασης είναι περιορισμένες. Μήπως φταίει το περιβόητο αδιάβροχο γυαλί γι’ αυτήν την «ανορθογραφία»; Πιθανώς…
Ο ήχος της συσκευής είναι απόλυτα αναμενόμενος όταν ακούμε από τα μικροσκοπικά εξωτερικά ηχεία. Παραπέμπει σε τρανζιστοράκι παλαιάς εποχής και σε αντίθεση με τον επικό εξωτερικό ήχο του HTC One, δεν διαφέρει απ’ όσα έχουν να προσφέρουν τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς.
Φορώντας τα ακουστικά, αισθανόμαστε υπερβολικά μπάσα και αδύναμα μεσαία, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στο Walkman software της Sony. Εντάξει, τα μπάσα ίσως εντυπωσιάζουν κάποιους, αλλά υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να ακούν ένα τραγούδι όπως το έγραψε ο καλλιτέχνης.
Οφείλουμε, πάντως, να δώσουμε εύσημα στη Sony για το γεγονός ότι ο player της μπορεί να αναπαράγει αρχεία FLAC με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ανατρέχουμε σε third-party εφαρμογές.
Η κάμερα με τον αισθητήρα των 13,1 megapixels αποδίδει εξαιρετικά σε συνθήκες καλού φωτισμού, αν και θα προτιμούσαμε να μην υπερτονίζει τα χρώματα. Όπως και στο θέμα του ήχου, έτσι και στις φωτογραφίες, η Sony χρησιμοποιεί software που δίνει έμφαση στο αποτέλεσμα. Σε μερικούς αρέσει, σε άλλους όχι…
Η μη προσβάσιμη μπαταρία των 2.330 mAh θα αντέξει ένα 24ωρο σε normal προς power συνθήκες χρήσης, αλλά αν παίζετε όλη μέρα games ή χρησιμοποιείτε συνεχώς το 3G, πάρτε το απόφαση ότι θα έχετε συνεχώς το καλώδιο στην πρίζα.
Η Sony, πάντως, προσφέρει τη λειτουργία Stamina mode ώστε η μπαταρία να αντέχει πολύ περισσότερο, θυσιάζοντας όμως κάθε λογής notifications για όση ώρα βρίσκεται σε Sleep mode.
The specs
Οθόνη: 5” TFT capacitive, ανάλυση 1920×1080 pixels (440 ppi)
Μνήμη αποθήκευσης: 16GB
Eπεκτάσιμη μνήμη: έως 64GB
Μνήμη RAM: 2GB
Chipset: Snapdragon S4 Pro
CPU: Quad-core 1.5 GHz Krait
GPU: Adreno 320
Κάμερα: 13,1 MP, 4128×3096 pixels, autofocus, LED flash
Βίντεο: 1080p@30fps
Μπαταρία: Li-Ion 2.330 mAh
Διαστάσεις: 139 x 71 x 7.9 mm
Βάρος: 146 g
Τιμή: 699 ευρώ
Συμπέρασμα
Με τιμή λίγο χαμηλότερη από τα ανταγωνιστικά flagship smartphones και προσφέροντας σημαντική ευκολία χρήσης, το Sony Xperia Z είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς αυτήν τη στιγμή.
Το γεγονός ότι περιμέναμε πολλά περισσότερα από την οθόνη ή την κάμερά του είναι υποκειμενικό. Στα δικά σας μάτια, η οθόνη μπορεί να λάμπει. Ακόμη κι αν είναι βουτηγμένη σε ένα βάζο γεμάτο νερό…