«Εδώ είναι η Γη, ελάτε να μας βρείτε» λέει το σήμα που θα στείλουμε στο διάστημα

«Εδώ είναι η Γη, ελάτε να μας βρείτε» λέει το σήμα που θα στείλουμε στο διάστημα

Εστάλη στο διάστημα, ένα σήμα με κωδικοποιημένες διάφορες πληροφορίες για τη γη και τον άνθρωπο, από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο.

Το σήμα αυτό ταξιδεύει στο γαλαξία μας με την ελπίδα, ότι θα εντοπιστεί από κάποιο προηγμένο τεχνολογικό εξωγήινο πολιτισμό, που ίσως αποφασίσει να απαντήσει.

Τελικός στόχος του σήματος είναι ένα σμήνος άστρων(το M13), που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.

Ήδη από το 1974, δύο χρόνια μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, η ανθρωπότητα θεώρησε ότι είναι πλέον κατάλληλη η στιγμή να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας στο Σύμπαν. 
Μισό αιώνα μετά διεθνής ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο τέτοιου είδους σήμα το οποίο ονόμασαν «Φάρος μέσα στο Γαλαξία».

Όπως αναφέρει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα επιστημονικών προδημοσιεύσεων arxiv η επιστημονική ομάδα, το σήμα που δημιούργησε είναι πιο βελτιωμένο από το εκείνο του 1974, όσον αφορά στο περιεχόμενο, αλλά και στην ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί στο Διάστημα. 

Η εφημερίδα Wall Street Journal εξηγεί πως το σήμα θα σταλεί σε μια περιοχή αστρικών συστημάτων κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας, όπου κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι πρόκειται για μια περιοχή με αυξημένες πιθανότητες να υπάρχουν εκεί κατοικήσιμοι πλανήτες και μπορεί να υπάρχει νοήμον ζωή με πιθανώς τεχνολογικά προηγμένους  πολιτισμούς. 

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το σήμα του 1974 έχει μέχρι στιγμής καλύψει μόλις το 0,2% της απόστασης που το χωρίζει από τον τελικό του προορισμό, ενώ το δικό της θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα. 

Ποιοι είμαστε, τι γνωρίζουμε και που βρισκόμαστε 

Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο Aperture Spherical στην Κίνα και η συστοιχία τηλεσκοπίων Allen του Ινστιτούτου SETI στη Καλιφόρνια θα αναλάβουν τη μετάδοση του σήματος. Αυτό θα είναι «κατασκευασμένο» σε δυαδικό κώδικα, αφού σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι το πλέον απλό σύστημα για να αποκωδικοποιηθεί από κάποιο πολιτισμό που θα έχει αναπτύξει την ικανότητα να εντοπίσει ένα τέτοιο σήμα. 

Το σήμα που θα στείλουμε στους εξωγήινους στην αποκωδικοποιημένη του μορφή θα περιέχει βασικές αρχές μαθηματικών, φυσικής και χημείας και στοιχεία για τη μέτρηση του χρόνου. 

Θα υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τα δομικά υλικά της ζωής στη Γη, ανατομικά στοιχεία για τον άνθρωπο αλλά και τον αριθμό του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη. 

Τέλος στο σήμα θα υπάρχουν χάρτες του γαλαξία μας και του ηλιακού μας συστήματος, ώστε οι εξωγήινοι που θα το αποκωδικοποιήσουν, είτε να στοχεύσουν τον πλανήτη μας, αν θέλουν να στείλουν και αυτοί κάποιο παρόμοιο σήμα είτε αν έχουν την δυνατότητα να μας επισκεφτούν. 

Επιφυλάξεις

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι στην επιστημονική κοινότητα, που έχουν εκδηλώσει, είτε τον προβληματισμό, είτε την κάθετη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο επικοινωνίας με ένα εξωγήινο πολιτισμό. 

Θεωρούν, ότι οι εξωγήινοι που θα είναι σε θέση να επισκεφτούν τον πλανήτη μας, θα είναι σίγουρα πολύ πιο προηγμένοι τεχνολογικά από εμάς και είναι πολύ πιθανό να μην έχουν ειρηνικές διαθέσεις. 

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της μη επικοινωνίας των ανθρώπων με τους εξωγήινους αναφέροντας το παράδειγμα των ευρωπαίων, που όταν ανακάλυψαν την αμερικανική ήπειρο, όντας πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά, πήγαν εξ αρχής για να την κατακτήσουν εξολοθρεύοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ιθαγενών και υποδουλώνοντας τους υπολοίπους. 
 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC