Έκρηξη σημειώθηκε σε προσγείωση πρωτότυπου πυραύλου της SpaceX

Έκρηξη σημειώθηκε σε προσγείωση πρωτότυπου πυραύλου της SpaceX

Το πρωτότυπο του πυραύλου Starship της SpaceX εξερράγη κατά την προσγείωσή του τα ξημερώματα της Πέμπτης στη διάρκεια μιας δοκιμής που κρίθηκε επιτυχής από τον Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με την Guardian, το πρωτότυπο Starship SN8 εξερράγη κατά την προσπάθεια προσγείωσης στις πυραυλικές εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, μετά από τη δοκιμαστική εκτόξευσή του. H στιγμή που ο αυτοκαθοδηγούμενος πύραυλος προσγειώθηκε με ταχύτητα, μετά από ελεγχόμενη κάθοδο και χάθηκε μέσα στις φλόγες μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την εταιρεία.

Παρά το άδοξο φινάλε της δοκιμής, που κράτησε περίπου 6,5 λεπτά, ο Έλον Μασκ έγραψε ενθουσιασμένος στο Twitter: «Άρη, σου ερχόμαστε».

 

Το πρωτότυπο Starship ήταν ένα 16όροφο πρωτότυπο όχημα εκτόξευσης βαρέων φορτίων που αναπτύσσει η εταιρεία του Έλον Μασκ. Δημιουργήθηκε με στόχο τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίου βάρους 100 τόνων σε μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Η δοκιμαστική πτήση είχε ως στόχο να φτάσει ο πύραυλος σε υψόμετρο 12.500 μέτρων, με τη βοήθεια τριών προσφάτως ανεπτυγμένων κινητήρων Raptor της SpaceX.

Αμέσως μετά την έκρηξη, ο Μασκ εξήγησε ότι η πίεση στη δεξαμενή καυσίμων ήταν χαμηλή κατά την κάθοδο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ταχύτητα στην προσγείωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η SpaceX συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα που ήθελε από τη δοκιμή, καθώς η φάση της ανόδου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η πρώτη απόπειρα για τη δοκιμή του Starship έγινε την περασμένη Τρίτη, όμως ένα πρόβλημα με τους κινητήρες Raptor είχε ως αποτέλεσμα την αυτόματη ματαίωση πριν την εκτόξευση.

Πηγή: Guardian

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC