Εμφύτευμα υπερήχων, βοηθάει τα φάρμακα χημειοθεραπείας να φτάσουν στους καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου είναι ότι μόνο μία περιορισμένη ποσότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην χημειοθεραπεία φτάνει στον στόχο της.
Βλέπετε, υπάρχει ο αιματεγκεφαλικός φραγμός (BBB, Blood-Brain Barrier), ένας κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο τοξινών ή άλλου παθογόνων ουσιών στον εγκέφαλο. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού). Χρησιμεύει για να διατηρεί το περιβάλλον του διάμεσου υγρού, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των νευρώνων. Το κακό της υπόθεσης, είναι ότι ταυτόχρονα παρεμποδίζει και τα φάρμακα από το να φτάσουν στον στόχο τους, που είναι οι όγκοι.
Μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων πάντως δοκίμασε πρόσφατα μια πολλά υποσχόμενη λύση για αυτό το πρόβλημα: δημιούργησε ένα εμφύτευμα υπερήχων που σχεδιάστηκε για να κάνει τον αιματεγκεφαλικό φραγμό προσωρινά διαπερατό. Οι επιστήμονες με επικεφαλής των καθηγητή νευροχειρουργό Alexandre Carpentier, του Νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, χρησιμοποίησαν το εμφύτευμα σε 15 ασθενείς που έπασχαν από γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τεχνική που χρησιμοποίησαν επέτρεψε σε μεγαλύτερη ποσότητα των φαρμάκων να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα.
Οι γιατροί εμφυτεύουν μία μικρή συσκευή, με διάμετρο 11,5 χιλιοστών, που επισήμως έχει την ονομασία SonoCloud, κατά την διάρκεια της αφαίρεσης τμημάτων του όγκου ή όταν παίρνουν δείγματα ιστού για βιοψία. Όταν έρθει η ώρα για την χημειοθεραπεία, πραγματοποιούν ένεση με μικροσκοπικές φυσαλίδες υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων στο αίμα των ασθενών μαζί με το φάρμακο της χημειοθεραπείας, οι οποίες φτάνουν στα καλά «φυλαγμένα» αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Στη συνέχεια ενεργοποιούν την συσκευή υπερήχων για να διεγείρουν τις μικρο-φυσαλίδες. Οι δονούμενες μικρο-φυσαλίδες ανοίγουν τον δρόμο στα φάρμακα χημειοθεραπείας για σχεδόν έξι ώρες, και έτσι, επιτρέπουν σε πενταπλάσια ή επταπλάσια ποσότητα φαρμάκου να φτάσει στους όγκους σε σχέση με την ποσότητα που φτάνει συνήθως.
Αν και η επιστημονική ομάδα, απέδειξε ότι η τεχνική λειτουργεί, ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερης έκτασης κλινικές δοκιμές. Ο ότι η τεχνική λειτουργεί, η ομάδα δεν έχει ακόμη προβεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το HealthDay News, η Δρ. Ekokobe Fonkem, νευρο-ογκολόγος από το Τέξας δήλωσε, ότι οι επιστήμονες “θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα βακτήρια δεν θα βρουν τον δρόμο τους προς τον εγκέφαλο για να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, που μπορεί να αποβεί μοιραία”. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλει να κάνει η ομάδα των επιστημόνων, η οποία σχεδιάζει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα, για να διεξάγει μία μεγαλύτερης έκτασης κλινική δοκιμή μέσα στο 2017, με την συμμετοχή 200 ασθενών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Αν όλα πάνε καλά, η επιστημονική ομάδα, που δημιούργησε για να εκμεταλλευτεί εμπορικά την τεχνολογία την εταιρεία CarThera, θα διαθέσει την συσκευή SonoCloud από το 2020 το συντομότερο. Ο καθηγητής Alexandre Carpentier επίσης, ενδιαφέρεται να μάθει αν το SonoCloud μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση της Νόσου του Alzheimer.