Επιστημονική παρατήρηση του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου από το ιπτάμενο αστεροσκοπείο SOFIΑ

Επιστημονική παρατήρηση του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου από το ιπτάμενο αστεροσκοπείο SOFIΑ

Ένα ιπτάμενο τηλεσκόπιο πραγματοποίησε νυχτερινές παρατηρήσεις στον ενάεριο χώρο της Χιλής, επιδιώκοντας να παρατηρήσει ένα μικρό τμήμα του σύμπαντος, καθώς οι επιστήμονες επιχειρούν να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της γένεσης των αστέρων.

Το ιπτάμενο Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο Υπέρυθρης Αστρονομίας της NASA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy – SOFIA) είναι ένα τεχνολογικά εξελιγμένο αεροσκάφος Boeing 747, στο οποίο έχει προσαρμοστεί ένα τηλεσκόπιο. Το τηλεσκόπιο αυτό μπορεί να παρατηρεί το σύνολο του υπέρυθρου φάσματος, ενώ έφτασε στη Χιλή αυτό τον μήνα, πραγματοποιώντας την πρώτη ερευνητική επίσκεψή του στη Νότια Αμερική.

«Είμαστε ένα αστεροσκοπείο υπερύθρων και συμπληρώνουμε το κενό μεταξύ του ορατού φωτός και των ακτίνων Χ για τους αστρονόμους, προκειμένου να μελετήσουν το σύμπαν», δήλωσε ο Εντ Χάρμον, υπεύθυνος λειτουργίας του SOFIA.

Η βασική αποστολή του αναφερόμενου ιπτάμενου αστεροσκοπείου στη Χιλή είναι η συλλογή στοιχείων για το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, που αποτελεί έναν από τους πιο κοντινούς γαλαξίες στον δικό μας γαλαξία. Η παρατήρηση του αναφερόμενου γαλαξία γίνεται πιο εύκολη από την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του Σαντιάγκο.

Η ίδια επιστημονική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για έναν αριθμό ουρανίων σωμάτων, τα οποία είναι ορατά μόνο από το νότιο ημισφαίριο της γης.

Ο Χάρμον δήλωσε ότι το SOFIA χαρτογραφεί υπέρυθρες παρατηρήσεις για χρόνια, ενώ ο ίδιος ελπίζει ότι οι πρόσφατες πτήσεις στη Χιλή μπορούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της μελέτης.

Η αποστολή διάρκειας δύο εβδομάδων στη Χιλή άρχισε στις 18 Μαρτίου.

«Η αποστολή μας εδώ στη Χιλή θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε αυτή την πρόταση και ελπίζω ότι θα παραγάγουμε ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό σύγγραμμα για το Νέφος του Μαγγελάνου και τα χαρακτηριστικά του, στο κοντινό μέλλον», δήλωσε ο Χάρμον.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC