Έρευνα για την πειρατεία λογισμικού το 2011

Έρευνα για την πειρατεία λογισμικού το 2011

7 στους 10 χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα παραδέχονται ότι έχουν αποκτήσει πειρατικό λογισμικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Business Software Alliance (BSA) που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έρευνας της ΒSA για την Πειρατεία Λογισμικού 2011.

 

38% των  χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν πειρατικό λογισμικό «περιστασιακά», «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές», ενώ 32% δήλωσαν «σπάνια».

 

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα για το 2011 άγγιξε το 61%, το οποίο σημαίνει ότι κατά προσέγγιση 2 στα 3 προγράμματα που εγκαταστάθηκαν από χρήστες ήταν χωρίς άδεια (παράνομα). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 59% που καταγράφηκε το 2010, και αντικατοπτρίζει τη σταθερά ανοδική τάση της πειρατείας λογισμικού που καταγράφεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 2007. Η δε εμπορική αξία της πειρατείας για το 2011 αντιστοιχεί σε €247 εκατομμύρια.

 

Με το ποσοστό του 61%, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας, μετά τη Βουλγαρία (64%) και τη Ρουμανία (63%), και ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (με ποσοστό 54% και οι δύο), και την Πολωνία (53%). Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό πειρατείας για το 2011 κυμαίνεται στο 33%, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

 

“Εάν 70% των συμμετεχόντων σε έρευνα στην Ελλάδα παραδέχονταν ότι διαπράττουν οποιουδήποτε είδους κλοπή – ακόμα και σπάνια – οι αρχές θα αντιδρούσαν άμεσα  προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.  Μια αντίστοιχη αντίδραση απαιτείται και για την πειρατεία λογισμικού: εντατική εκπαίδευση του κοινού,  πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιβολή του  νόμου, όπου χρειάζεται”, δήλωσε η Μαρίνα Ανωγιάτη,  Επικεφαλής της Επιτροπής εταιριών μελών της BSA στην Ελλάδα.

 

Στην Ελλάδα, εκτός από τις προσπάθειες της BSA για ενημέρωση και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για χρήση νόμιμου λογισμικού, ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς κινούνται, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για την καταπολέμηση του παράνομου λογισμικού.

 

“Η πειρατεία λογισμικού είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία, την καινοτομία στον τομέα της πληροφορικής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της BSA, Robert Holleyman. “Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των νόμων που αφορούν σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και να εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής τους, ώστε να εξασφαλίσουν ότι όσοι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό υφίστανται όντως τις συνέπειες”.

 

Διεθνή ευρήματα της έρευνας

Σε διεθνές επίπεδο, τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι τα ποσοστά πειρατείας στις ανερχόμενες αγορές βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά των πιο ώριμων αγορών – 68% σε σύγκριση με 24% κατά μέσο όρο –  ενώ ταυτόχρονα, οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης της εμπορικής αξίας που προκύπτει από την κλοπή λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά μας βοηθούν να εξηγήσουμε τη δυναμική της αγοράς πίσω από τα διεθνή ποσοστά πειρατείας λογισμικού, που κυμάνθηκαν στο 42% το 2011, ενώ η σταθερά διευρυνόμενη αγορά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οδήγησε την εμπορική αξία της κλοπής  λογισμικού στα €45,6 δις.

 

Άλλα ευρήματα της φετινής έρευνας της BSA σχετικά με την πειρατεία λογισμικού:

Σε διεθνές επίπεδο, οι πιο συχνοί παράνομοι χρήστες λογισμικού είναι άνδρες και νέοι σε ηλικία – και είναι σε διπλάσιο ποσοστό πιο πιθανό να ζουν σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, παρά σε μια ώριμη αγορά (38% σε σύγκριση με 15%). Επικεφαλής εταιρείων παράδεχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό πιο συχνά σε σύγκριση με άλλους χρήστες – ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει ότι, σε ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με άλλους χρήστες, λένε ότι αγοράζουν λογισμικό για έναν υπολογιστή και στη συνέχεια εγκαθιστούν το πρόγραμμα και σε άλλους υπολογιστές στα γραφεία τους. Σε διεθνές επίπεδο, τα πνευματικά δικαιώματα και η προστασία τους υποστηρίζονται δυναμικά, ωστόσο υπάρχει σημαντική απουσία κινήτρων που θα οδηγούσαν τους πειρατές λογισμικού σε πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς.  Μόλις το 20% όσων χρησιμοποιούν συχνά παράνομο λογισμικό στις προηγμένες αγορές – και 15% στις αναπτυσσόμενες αγορές – αναφέρουν ότι το ρίσκο να τους πιάσουν, αποτελεί κίνητρο για να μην κάνουν παράνομη χρήση λογισμικού.

Σχετικά με την έρευνα:

Πρόκειται για την ένατη ετήσια έρευνα σχετικά με την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο που διεξάγει η BSA σε συνεργασία με τις IDC και Ipsos Public Affairs, δύο από τις κορυφαίες, παγκοσμίως,  ανεξάρτητες εταιρείες ερευνών. Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει τη συγκέντρωση 182 διακριτών στοιχείων, καθώς και την αξιολόγηση τασέων όσον αφορά στους προσωπικούς υπολογιστές και το λογισμικό σε 116 αγορές. Η φετινή έρευνα περιελάμβανε, επίσης, καταμέτρηση 15.000 χρηστών υπολογιστών σε 33 χώρες, οι οποίοι στο σύνολό τους αντιστοιχούν στο 82% της παγκόσμιας αγοράς προσωπικών υπολογιστών.

To πλήρες κείμενο της Παγκόσμιας Έρευνας της BSA σχετικά με την Πειρατεία Λογισμικού για το 2011 (2011 BSA Global Software Piracy Study), στην οποία περιλαμβάνονται και τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της BSA: www.bsa.org/globalstudy

by PC Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC