Εύκαμπτο ρομπότ έρπει σαν σκουλήκι!

Εύκαμπτο ρομπότ έρπει σαν σκουλήκι!
 
Αμερικανοί και Κορεάτες ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο εύκαμπτο ρομπότ-σκουλήκι, το οποίο έρπει κυματιστά πάνω σε ομαλές και ανώμαλες επιφάνειες, όπως το πραγματικό.

Το αυτόνομο μηχάνημα, που αποτελείται σχεδόν πλήρως από μαλακά υλικά, μπορεί να τρυπώσει στους πιο στενούς χώρους και είναι τόσο ανθεκτικό που ακόμα και αν το πατήσει κανείς ή το χτυπήσει με σφυρί, αυτό συνεχίζει απτόητο!

Το πρωτότυπο ρομπότ με την ονομασία Meshworm δημιουργήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ν. Κορέας, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της υπηρεσίας ερευνών DARPA του Αμερικανικού Πενταγώνου. Το τεχνητό σκουλήκι, που δεν κάνει σχεδόν καθόλου θόρυβο χάρη στον τρόπο που έρπει, αναφέρει το ΑΜΠΕ, προορίζεται να παίξει τον ρόλο κατασκόπου σε αποστολές ανίχνευσης σε εχθρικό έδαφος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορεατικής καταγωγής καθηγητή μηχανολογίας του ΜΙΤ Σανγκμπάε Κιμ, χρησιμοποίησαν τεχνητούς μύες από κράμα νικελίου και τιτανίου, που επιτρέπουν στο σώμα του «σκουληκιού» να συστέλλεται και να διαστέλλεται διαδοχικά, καθώς κινείται έρποντας. Το κυρίως σώμα του ρομπότ είναι ένα δικτυωτό πλέγμα από διαπλεκόμενες ίνες πολυμερούς, γύρω από το οποίο τυλίγεται το μεταλλικό σύρμα που παίζει τον ρόλο του μυ. Το σκουλήκι περιέχει επίσης μία μικρή μπαταρία και ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα.

Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά το σύρμα-μυ, το μηχανικό σώμα αρχίσει να κινείται κυματιστά όπως ένα πραγματικό σκουλήκι. Το ρεύμα ελέγχεται από ειδικό λογισμικό (αλγόριθμο) που στέλνει το κατάλληλο ερέθισμα για την κυματιστή περισταλτική κίνηση, καθώς και για να το ωθεί να στρίβει προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Το ρομπότ κινείται με ταχύτητα περίπου πέντε χιλιοστών το δευτερόλεπτο και το μαλακό σώμα τού επιτρέπει να απορροφά οποιοδήποτε χτύπημα χωρίς να παθαίνει ζημιά.

Κι άλλοι ερευνητές στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ρομπότ-σκουλήκια, όμως είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν σε γρανάζια και αεραντλίες, ενώ το σώμα δεν ήταν τόσο ελαφρύ, μαλακό και ανθεκτικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC