“Για να πάμε στον Άρη πρέπει να γίνουμε… Νεάντερταλ”

“Για να πάμε στον Άρη πρέπει να γίνουμε… Νεάντερταλ”

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Το μέλλον της ανθρωπότητας ίσως περνάει από τα μυστικά του… απώτατου παρελθόντος μας! Μια σπουδαία ανακάλυψη Έλληνα καθηγητή, ίσως λύσει το μεγάλο πρόβλημα των διαστημικών ταξιδιών που σκοπεύει να πραγματοποιήσει το είδος μας, κάποια στιγμή στο μέλλον. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το πώς θα επιβιώσουν οι αστροναύτες, στα διαστημικά τους ταξίδια που μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια (ενδεικτικά, για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, θα χρειάζονταν τουλάχιστον τέσσερα).

Η ανακάλυψη του Έλληνα καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντώνη Μπαρτσιώκα, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αποδεικνύει ότι οι παλιοί μας πρόγονοι είχαν τη δυνατότητα να πέφτουν σε χειμερία νάρκη!

Μια πολύ χρήσιμη ικανότητα και για τη NASA, που πλέον αξιοποιεί τον Έλληνα ερευνητή και τα καλύτερα εργαστήρια όλου του κόσμου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν και οι σημερινοί -και οι αυριανοί- άνθρωποι, να κοιμούνται κατά βούληση, για όσο καιρό απαιτηθεί, μέχρι τουλάχιστον να βρεθούν σε άλλο αστρικό σύστημα…

Η έρευνα του Αντώνη Μπαρτσιώκα έγινε πάνω σε ευρήματα, που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Cueva Mayor στην Αταπουέρκα της Ισπανίας. Εκεί, σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και με τις θερμοκρασίες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κάποιοι προϊστορικοί μας πρόγονοι, -συγκεκριμένα μάλλον το προγονικό είδος των Νεάντερταλ,οι Homo heidelbergensi – εκατοντάδες χιλιάδες πριν, είχαν πιθανότατα την ικανότητα να πέφτουν σε χειμερία νάρκη για να επιβιώσουν. 

Πέρα από τη διαστημική της αξία, αυτή η ανακάλυψη ίσως να μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς να μπαίνουν τεχνητά σε νάρκη μέχρι να μεταφερθούν σε χώρους όπου υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη θεραπεία ή ακόμη και έως ότου βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείας.

Το zougla.gr συνομίλησε με τον διαπρεπή καθηγητή από τη Θράκη, ο οποίος μας εξήγησε τη σημασία της ανακάλυψης, όσο και το μέλλον των διεθνών ερευνών της NASA στις οποίες συμμετέχει.

«Στο σπήλαιο της Ισπανίας βρήκαμε το "άγιο δισκοπότηρο" των παλαιοανθρωπολόγων, δηλαδή τη ραχίτιδα σε ανθρώπινο οστό. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως την έλλειψη βιταμίνης D, αποδεικνύει ότι το είδος αυτό έπεφτε σε χειμερία νάρκη για να επιβιώσει. Ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχουν τα θηλαστικά που πέφτουν σε χειμερία νάρκη ο καφές λιπώδης ιστός, τον οποίο τον έχει και ο σημερινός άνθρωπος», εξηγεί.

Πλέον η αξιοποίηση της σπουδαίας ανακάλυψης έχει περάσει στα χέρια της NASA: «Τα οστά θα αναλυθούν στη Δανία με ειδική μέθοδο, θα εντοπιστούν οι πρωτεϊνές, θα σταλθούν τα αναγκαία στοιχεία του γονιδιώματος σε 10 κορυφαία εργαστήρια και στη συνέχεια οι ερευνητές στις ΗΠΑ θα τα εισάγουν σε ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να διαπιστώσουν αν τα κύτταρα παρουσιάσουν υπομεταβολισμό. Ακολούθως, θα τα βομβαρδίσουν με κοσμική ακτινοβολία για να δουν αν παρουσιάσουν καρκίνο. Και μετά θα ακολουθήσουν έρευνες σε πειραματόζωα», εξηγεί ο Αντώνης Μπαρτσιώκας.

«Ο σκοπός είναι να διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι δεν θα αρρωσταίνουν στο ταξίδι 4 ετών στον Άρη – δεν θα παθαίνουν καρκίνο και λευχαιμία – και ότι δεν θα καταναλώνουν τόσο πολύ οξυγόνο και τροφή».

Ο καθηγητής, που με την ανακάλυψη αυτή ούτως ή άλλως έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της επιστήμης του, είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δείτε τη συνέντευξη του Αντώνη Μπαρτσιώκα στο zougla.gr:

 

 

Επισκεφτείτε τη στήλη του zougla.gr με συνεντεύξεις μεγάλων Ελλήνων επιστημόνων:

 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC