Γυαλιά για τυφλούς που μπορούν να διαβάσουν έγγραφα, να σαρώσουν πρόσωπα, να βοηθήσουν στις μετακινήσεις
Για τον Mike May, ο οποίος είναι τυφλός, η μετακίνηση σε νέους χώρους μπορεί να είναι μια πρόκληση. Πριν από μερικές εβδομάδες, πήγε σε μια εκδήλωση εργασίας σε μια ζυθοποιία και δυσκολεύτηκε να βρει το δρόμο.
Ευτυχώς, είχε πάνω του ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά Envision, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν τους τυφλούς ή με προβλήματα όρασης να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον τους. Χρησιμοποιώντας μια μικρή κάμερα στο πλάι, τα γυαλιά μπορούν να σαρώσουν αντικείμενα, ανθρώπους και κείμενο και μετά να μεταδώσουν αυτές τις πληροφορίες μέσω ενός μικρού ενσωματωμένου ηχείου. Το γυαλιά μπορούν να σας πουν εάν κάποιος πλησιάζει, για παράδειγμα, ή να περιγράψει τι υπάρχει σε ένα δωμάτιο.
Ο May χρησιμοποιούσε μια λειτουργία στα γυαλιά που ονομάζεται Ally, η οποία του επιτρέπει να ξεκινά βιντεοκλήσεις με τους φίλους και την οικογένειά του για να λαμβάνει βοήθεια.
«Κάλεσα μια από τις συναδέλφους μου, την Έβελιν, και είπα, “Τι βλέπεις;” και μου περιέγραψε το περιβάλλον», είπε η Μέι, επικεφαλής ευαγγελιστής στην προσβάσιμη εταιρεία πλοήγησης Goodmaps. «Μου είπε πού ήταν τα τραπέζια και μόλις μου έδωσε το λαϊκό της γης».
Τα γυαλιά Envision είναι κατασκευασμένα στην εταιρική έκδοση του Google Glass. (Ναι, το Google Glass είναι ακόμα ζωντανό.) Η Google αποκάλυψε αυτά τα έξυπνα γυαλιά το 2013 και στη συνέχεια τα διαφημίζει ως έναν τρόπο για τους χρήστες να λαμβάνουν κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα, να τραβούν φωτογραφίες και να κοιτάζουν χάρτες, μεταξύ άλλων, απευθείας από τα ακουστικά. Αλλά μετά από μια περιορισμένη — και ανεπιτυχή — κυκλοφορία, δεν βγήκαν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων.
Λίγα χρόνια αργότερα, η Google άρχισε να εργάζεται σε μια εταιρική έκδοση των γυαλιών, πάνω στην οποία βασίζεται το Envision. Ο φορετός σχεδιασμός τους τα καθιστά ιδανικά για τη λήψη και τη μετάδοση πληροφοριών όπως θα τις έβλεπε ο χρήστης.
«Αυτό που ουσιαστικά κάνει η Evision Glasses είναι να παίρνει όλες τις οπτικές πληροφορίες που υπάρχουν γύρω, να προσπαθεί να τις επεξεργαστεί και μετά να τις εκφράζει στον χρήστη», λέει ο Karthik Kannan, συνιδρυτής της Envision.