Η NSA συλλέγει εκατομμύρια λίστες επαφών από όλο τον κόσμο

Η NSA συλλέγει εκατομμύρια λίστες επαφών από όλο τον κόσμο

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις γύρω από τις δράσεις της NSA. Αυτή τη φορά η Washington Post υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη υπηρεσία πληροφοριών συλλέγει εκατομμύρια βιβλία διευθύνσεων από λογαριασμούς email και buddy lists από instant messaging εφαρμογές από όλο τον κόσμο.

Η συλλογή αυτών των δεδομένων βασίζεται σε μυστικές συμφωνίες που έχει συνάψει η NSA με ξένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών ή με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, που έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που αναλαμβάνουν τη δρομολόγηση των πακέτων μέσα από τις κύριες διαδρομές δεδομένων του Internet.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως οι αριθμοί είναι τρομακτικά υψηλοί. Μέσα σε μία μόλις ημέρα του προηγούμενου έτους η NSA καταχώρησε 444.743 λίστες επαφών από τη Yahoo, 105.068 από το Hotmail, 82.857 από το Facebook, 33.697 από το Gmail και 22.881 από διάφορους άλλους παρόχους.

Ίσως ο αριθμός που αφορά τη Yahoo είναι τόσο μεγάλος επειδή ακόμα και σήμερα η εταιρεία δεν προσφέρει από προεπιλογή SSL κρυπτογράφηση για τις επικοινωνίες μας. Η εταιρεία ανακοίνωσε μόλις σήμερα πως αυτό θα αλλάξει από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

nsa-address-books-01.png

Με μερικές απλές πράξεις, υπολογίζουμε πως η NSA καταχωρεί περισσότερα από 250.000.000 βιβλία διευθύνσεων email κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Με αυτό το ρυθμό, μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία θα έχει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στο Internet.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, η NSA έχει τη δυνατότητα να βρίσκει όλους τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε, δημιουργώντας έτσι ένα γράφο με όλες  μας τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Έτσι, κατά κάποιους αυτό είναι χειρότερο από τις αποκαλύψεις πως η υπηρεσία παρακολουθεί τις σελίδες που επισκεπτόμαστε.

nsa-buddy-lists-01.png

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC