Η τεχνολογία στην υπηρεσία της δικαιοσύνης
Ήδη πριν μπει σε εφαρμογή το κανάλι του Yοutube, υπήρχε λογαριασμός στο Twitter μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα online ζωντανής παρακολούθησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου.
Με αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος του Supreme Court, Lord Neuberger πιστεύει ότι το κοινό ενημερώνεται άμεσα και ζωντανά για το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων και αυτό ανοίγει ένα νέο παράθυρο για το έργο της δικαιοσύνης.
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της δικαιοσύνης.
Ένα λοιπόν άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά το οποίο η δικαιοσύνη κάνει χρήση της τεχνολογίας είναι η ακόλουθη περίπτωση:
Η βρετανίδα δικηγόρος Hilary Thorpe είχε σοβαρό πρόβλημα στο να εντοπίσει και κοινοποιήσει την κλήση για την εκδίκαση σχετικής υπόθεσής της.
Όταν λοιπόν εξάντλησε όλα τα μέσα, τότε έφερε στο προσκήνιο την αντίστοιχη υπόθεση το έτος 2008, όταν το Supreme Court στην Αυστραλία, έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί το social networking website ώστε να κοινοποιηθούν νομικά έγγραφα.
Αναρωτήθηκε λοιπόν αν το βρετανικό Supreme Court θα μπορούσε να δεχθεί αντίστοιχη ενέργεια. Τελικά, τα στελέχη του Hastings County Court στο East Sussex δέχθηκαν το αίτημά της και η δικηγόρος Thorpe μπόρεσε να κοινοποιήσει την κλήση στη σχετική υπόθεσή της μέσω του Facebook!
Η ίδια δήλωσε ότι «είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς τα δικαστήρια πρόθυμα να ενστερνιστούν τη νέα τεχνολογία».
Η δικηγόρος αυτή αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα να κοινοποιήσει την κλήση στον εν λόγω διάδικο. Έτσι η δυνατότητα που παρείχε το δικαστήριο να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία της κοινοποίησης το Facebook, βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της εν λόγω διαδικασίας και επίσης, επέτρεψε τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών για την εκδίκαση της υπόθεσης.
«Έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το Facebook είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει στην υπόθεση και θα δώσει στον πελάτη μας τη δυνατότητα απόκτησης περισσότερων πληροφοριών για την είσπραξη του χρέους», είχε δηλώσει η βρετανίδα δικηγόρος, Hilary Thorpe.
Η τεχνολογία λοιπόν μπορεί να συνδράμει είτε στην ενημέρωση του κοινού όσον αφορά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, είτε στη διαδικασία της δίκης καθεαυτής μέσω μία αδιαμφισβήτητης και άμεσης κοινοποίησης κλήσης προς ένα διάδικο, ο οποίος καλείται σε δίκη με έναν άμεσο, ταχύ αλλά και οικονομικό τρόπο, είτε μέσω Facebook μπορεί ο δικηγόρος του ενός διαδίκου να συλλέξει πληροφορίες που θα συνδράμουν στην καλύτερη εκδίκαση της υπόθεσης.
Η αξιοπιστία και ακρίβεια βέβαια των πληροφοριών που αφορούν σε διαδίκους θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως, ιδίως όταν η πηγή των πληροφοριών είναι το Facebook ή άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
– Tης Χρύσας Τσιώτση, δικηγόρου με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και των τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K.) –
Πηγή: news.gr