Η ΕΕ θα υποχρεώσει κάθε κατασκευαστή να χρησιμοποιεί φορτιστές USB-C για τα πάντα

Η ΕΕ θα υποχρεώσει κάθε κατασκευαστή να χρησιμοποιεί φορτιστές USB-C για τα πάντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα ακόμη βήμα προς την τυποποίηση των φορτιστών για ηλεκτρονικές συσκευές, με το USB-C να είναι η προτεινόμενη επιλογή.

Η ΕΕ σηματοδότησε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι ήθελε να αναγκάσει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν μια τυποποιημένη διεπαφή φόρτισης για smartphone και tablet. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βουλευτές) για την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) ψήφισαν τώρα με 43-2 για να επεκτείνουν την αρχική τους πρόταση ώστε να συμπεριλάβουν πρόσθετες συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών χειρός, κάμερες και άλλα.

Ενώ πολλοί κατασκευαστές συσκευών Android έχουν ήδη υιοθετήσει το USB-C, οι συσκευές της Apple χωρίζονται μεταξύ του USB-C και της διεπαφής Lightning. Οι φορητοί υπολογιστές είναι ομοίως κατακερματισμένοι, με κάποιους να χρησιμοποιούν USB-C και άλλους να χρησιμοποιούν παραδοσιακούς κυκλικούς φορτιστές.

Η ΕΕ ανησυχεί για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πελατών που αγοράζουν συνεχώς πολλαπλούς φορτιστές και την ενόχληση των καταναλωτών, καθώς κανείς δεν θέλει να κουβαλά μαζί του 3 διαφορετικούς φορτιστές.

«Με μισό δισεκατομμύριο φορτιστές για φορητές συσκευές που αποστέλλονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, παράγονται 11.000 έως 13.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, ένας μόνο φορτιστής για κινητά τηλέφωνα και άλλες μικρές και μεσαίες ηλεκτρονικές συσκευές θα ωφελούσε όλους», δήλωσε ο εισηγητής Alex Agius Saliba (MT , S&D).

Η πρόταση επιτρέπει την εξαίρεση ορισμένων συσκευών, ειδικά εκείνων που είναι πολύ μικρές για να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά μια θύρα USB-C. Η εξαίρεση θα περιλαμβάνει μικρότερα smartwatches, fitness trackers και παρόμοια προϊόντα. Τα μεγαλύτερα μοντέλα, ωστόσο, θα εξακολουθούν να εμπίπτουν στη νέα πρόταση.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις αναδυόμενες μεθόδους ασύρματης φόρτισης και κάλεσαν την Επιτροπή να λάβει παρόμοια μέτρα για να διασφαλίσει τη λειτουργικότητα σε αυτό το θέμα. Ο φόβος είναι ότι οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ασύρματη φόρτιση ως τρόπο για να παρακάμψουν την πρόταση, διαιωνίζοντας πρακτικές που “κλειδώνουν” τους πελάτες τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την αναθεωρημένη πρόταση τον Μάιο. Σε περίπτωση που οι νέοι κανόνες περάσουν από το Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC