Θεαματική έκλειψη Ηλίου στον Άρη βιντεοσκοπήθηκε από τον άνθρωπο

Θεαματική έκλειψη Ηλίου στον Άρη βιντεοσκοπήθηκε από τον άνθρωπο

Το διαστημικό όχημα Perseverance (Επιμονή) της NASA κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα του Φόβου, καθώς διερχόταν μπροστά από τον Ήλιο. Αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την τροχιά του δορυφόρου και το πώς η βαρύτητά του επηρεάζει την επιφάνεια του Άρη και το εσωτερικό του κόκκινου πλανήτη.

Η έκλειψη πραγματοποιήθηκε – και καταγράφηκε από την κάμερα Mastcam-Z του Perseverance – στις 2 Απριλίου, την 397η αρειανή ημέρα (sol) της αποστολής του στον Άρη. Η διάρκεια της ήταν λίγο μεγαλύτερη από 40 δευτερόλεπτα – πολύ μικρότερη από την διάρκεια μιας έκλειψης Ηλίου στη Γη. (Ο Φόβος είναι περίπου 157 φορές μικρότερος από τη Σελήνη. Ο Άρης διαθέτει και δεύτερο δορυφόρο τον Δείμο, που είναι ακόμη μικρότερος).

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται έκλειψη Ηλίου στον Άρη από διαστημικό σκάφος της NASA. Το 2004, τα δίδυμα διαστημικά οχήματα της NASA Spirit και Opportunity φωτογράφησαν ηλιακή έκλειψη με τον Φόβο. Το 2019 ήταν η σειρά του Curiosity μα καταγράψει έκλειψη στον Άρη.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την υψηλής ανάλυσης καταγραφή της έκλειψης που έκανε το Perseverance:

Πηγή: Daily Mail 

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC