Η Google βοηθάει στην πρόβλεψη της πορείας του Χρηματιστηρίου!

Η Google βοηθάει στην πρόβλεψη της πορείας του Χρηματιστηρίου!

Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο ανάλυσης που αποκαλύπτει ότι επέρχεται πτώση στο χρηματιστήριο και θεωρούν ότι η τεχνική τους μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά για να παρέχει προειδοποιητικά σημάδια, προτού συμβεί το γεγονός στον πραγματικό κόσμο των επενδυτικών συναλλαγών.

Η ‘πρόβλεψη’ βασίζεται σε ανάλυση του περιεχομένου των αναζητήσεων στη μηχανή της Google, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνονται αισθητά οι αναζητήσεις για θέματα επιχειρηματικά και πολιτικά πριν από μία «βουτιά» των μετοχών. Οι ερευνητές δημιούργησαν τους κατάλληλους αλγόριθμους λογισμικού, που μπορούν να συσχετίσουν αυτόματα -χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση- το περιεχόμενο των προηγούμενων αναζητήσεων με την μελλοντική κίνηση των μετοχών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον Τσέστερ Κερμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για την περίοδο 2004-2012, συσχετίζοντας την πορεία των μετοχών του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S & P 500 με το είδος των αναζητήσεων που είχε καταγράψει το Google Trends.

«Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, καταγράφουν σχεδόν το κάθε τι που ψάχνουμε. Τα αρχεία αυτών αναζητήσεων μάς επιτρέπουν να μάθουμε πώς οι άνθρωποι συλλέγουν online πληροφορίες, προτού πάρουν τις αποφάσεις τους στον πραγματικό κόσμο. Έτσι, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα των αναζητήσεων για να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων», δήλωσε ο Κερμ.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι όσο περισσότερο οι ανά τον κόσμο χρήστες, επενδυτές και μη, ψάχνουν στη Google για μια ευρεία γκάμα πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών θεμάτων, τόσο αυτό σημαίνει ότι νιώθουν ολοένα αυξανόμενη ανησυχία για την μελλοντική πορεία των αγορών. Αυτή η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης ‘μεταφράζεται’ κάποια στιγμή σε μειωμένη ζήτηση για μετοχές (ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα) και τελικά σε πτώση των τιμών τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι μια παρόμοια τεχνική ανάλυσης με τη βοήθεια της Google μπορεί να αξιοποιηθεί για να ‘προβλέψει’ και μια ευρεία γκάμα άλλων μελλοντικών γεγονότων, πέρα από την πορεία των χρηματιστηρίων.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC