Η NASA αναθέτει πέντε ακόμη αποστολές αστροναυτών στη SpaceX του Ίλον Μασκ

Η NASA αναθέτει πέντε ακόμη αποστολές αστροναυτών στη SpaceX του Ίλον Μασκ

Η SpaceX θα εκτοξεύσει ακόμη πέντε νέες αποστολές αστροναυτών προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για τη NASA στο τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με ένα συμβόλαιο οικονομικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των διαστημικών αποστολών για τις οποίες η SpaceX έχει υπογράψει σχετικά συμβόλαια με τη χρήση της επανδρωμένης διαστημικής κάψουλας Crew Dragon έχει φτάσει πλέον στις 14.

 

 

Η τελευταία ώθηση στα συμβόλαια με την SpaceX εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της NASA, προκειμένου να διασφαλιστεί μία σταθερή ροή διαστημικών πτήσεων προς τον ISS, καθώς η Boeing στην οποία έχει επίσης ανατεθεί ένα παρόμοιο συμβόλαιο για την εκτόξευση διαστημικών πληρωμάτων παλεύει για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της διαστημικής κάψουλας Starliner.

Το συμβόλαιο «επιτρέπει στη NASA να διατηρήσει μία συνεχή ικανότητα για τις ΗΠΑ, αναφορικά με την πρόσβαση αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι το 2030, με δύο μοναδικούς εμπορικούς συνεργάτες για την αποστολή πληρωμάτων αστροναυτών« ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η NASA.

Η SpaceX και η Boeing κέρδισαν ξεχωριστά η καθεμιά συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASA το 2014, για την ανάπτυξη, τη δοκιμή, αλλά και τις πτήσεις ρουτίνας με διαστημικές κάψουλες ικανές να μεταφέρουν αστροναύτες προς και από τον ISS.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα επιστημονικό εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά και φιλοξενεί διεθνή πληρώματα αστροναυτών για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

 

 

Η διαστημική κάψουλα πολλαπλών χρήσεων Crew Dragon της SpaceX έχει πραγματοποιήσει πέντε επανδρωμένες διαστημικές αποστολές για τη NASA από τότε που πιστοποιήθηκε για τη μεταφορά αστροναυτών το 2020. Η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρία για την εκτόξευση αστροναυτών σε τροχιακή πτήση, ενώ αναζωογόνησε το επανδρωμένο πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων της NASA, μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης της διαστημικής κάψουλας CST-100 Starliner της Boeing αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιεί, αλλά και δυσλειτουργία του συστήματος βαλβίδων που διαθέτει. Σύμφωνα με σχετικό προγραμματισμό η CST-100 αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση της τον Φεβρουάριο του 2023. Η ολοκλήρωση της αποστολής αυτής έχει το χαρακτήρα μιας τελικής δοκιμής, πριν την πιστοποίηση της αναφερόμενης διαστημικής κάψουλας από τη NASA για την πραγματοποίηση διαστημικών πτήσεων ρουτίνας.

Η NASA είχε αρχικά αναθέσει έξι επανδρωμένες αποστολές στην κάθε εταιρία, αλλά ενέκρινε την πραγματοποίηση τριών επιπλέον πτήσεων μεταφοράς αστροναυτών από την SpaceX στις αρχές του 2022, μετά από τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Boeing.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC