Η NASA έχασε την επαφή με το Voyager 2 λόγω τεχνικού λάθους

Η NASA έχασε την επαφή με το Voyager 2 λόγω τεχνικού λάθους

Το Voyager 2 έχασε την επαφή του με τη NASA από τότε που οι ελεγκτές πτήσης έστειλαν λάθος εντολή, πριν από μια εβδομάδα, στρέφοντας την κεραία του μακριά από τη Γη. Η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, αλλά ήταν αρκετό για να διακοπεί η επικοινωνία.

Η NASA δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα της Αυστραλίας βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχαία σήματα από το Voyager 2, το οποίο σήμερα απέχει πάνω από 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (12 δισεκατομμύρια μίλια). Χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τόσο μακριά.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία της Καμπέρα – μέρος του Deep Space Network της NASA – θα “βομβαρδίσει” την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το στόχο της, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Διαφορετικά, η NASA θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα πρέπει να αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε το 1977 για να εξερευνήσει τους εξωτερικούς πλανήτες, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1. Το Voyager 1 εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τη Γη, αλλά τώρα απέχει σχεδόν 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (15 δισεκατομμύρια μίλια), καθιστώντας το, το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας.

Πηγή: ertnews, Associated Press

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC