Η Ρωσία πραγματοποιεί «αδυσώπητες και καταστροφικές» επιθέσεις στον κυβερνοχώρο για να πλήξει την Ουκρανία
Την 1η Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία απέκλεισαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο αφού το Κρεμλίνο δήλωσε την πρόθεσή του να καταστρέψει την «παραπληροφόρηση» στη γειτονική χώρα. Αυτή η φανερή επίδειξη καταστροφής συνόδευε μια πολύ πιο κρυφή αλλά όχι λιγότερο επιζήμια ενέργεια: την επίθεση σε ένα πρωτοοκλασάτο ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα με κακόβουλο λογισμικό για να καταστήσει τους υπολογιστές του εκτός λειτουργίας.
Η διπλή αυτή δράση είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του «υβριδικού πολέμου» που διεξήγαγε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη Microsoft. Λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής, είπε η εταιρεία, χάκερ σε έξι ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Κρεμλίνο έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον 237 επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις φυσικές επιθέσεις στο πεδίο της μάχης. Σχεδόν 40 από αυτά στοχεύουν εκατοντάδες συστήματα που χρησιμοποίησαν κακόβουλο λογισμικό “διαγραφέα”, το οποίο διαγράφει βασικά αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους, ώστε τα μηχανήματα να μην μπορούν να εκκινήσουν.
«Όπως αναφέρει η σημερινή έκθεση, η χρήση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία φαίνεται να συσχετίζεται και είναι άμεσα συγχρονισμένη με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που στοχεύουν υπηρεσίες και ιδρύματα ζωτικής σημασίας για τους πολίτες», έγραψε ο Tom Burt, αντιπρόεδρος της Microsoft. Είπε ότι οι «αδυσώπητες και καταστροφικές ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές επειδή πολλές από αυτές στόχευαν κρίσιμες υποδομές που θα μπορούσαν να έχουν καταρρακτώδεις αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα.
Δεν είναι σαφές εάν το Κρεμλίνο συντονίζει τις κυβερνοεπιθέσεις με κινητικές επιθέσεις ή εάν είναι αποτέλεσμα ανεξάρτητων φορέων που επιδιώκουν έναν κοινό στόχο να διαταράξουν ή να υποβαθμίσουν τον στρατό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ενώ υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς τους θεσμούς. Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι τα δύο συστατικά σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο έχουν αλληλοσυμπληρωθεί.
Παραδείγματα ρωσικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με την πολιτική ή διπλωματική ανάπτυξη που έγιναν κατά της Ουκρανίας πριν από την έναρξη της εισβολής περιλαμβάνουν:
- Η ανάπτυξη του κακόβουλου λογισμικού “διαγραφέα” που ονομάστηκε WhisperGate σε «περιορισμένο αριθμό» δικτύων ουκρανικής κυβέρνησης και τομέα πληροφορικής στις 3 Ιανουαρίου και η παραμόρφωση και DDoSing των ουκρανικών ιστοτόπων μια ημέρα αργότερα. Αυτές οι ενέργειες έγιναν καθώς οι διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των συμμάχων της Ουκρανίας κατέρρευσαν.
- Οι επιθέσεις DDoS πραγματοποιήθηκαν σε ουκρανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις 15 Φεβρουαρίου και στις 16 Φεβρουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου, το Κρεμλίνο είπε ότι θα «αναγκαζόταν να απαντήσει» με στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα εάν οι ΗΠΑ δεν συνθηκολογήσουν με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου.
- Η ανάπτυξη στις 23 Φεβρουαρίου κακόβουλου λογισμικού “διαγραφέα” από άλλη ρωσική κρατική ομάδα σε εκατοντάδες ουκρανικά συστήματα στον κυβερνητικό τομέα, την πληροφορική, την ενέργεια και τους χρηματοοικονομικούς τομείς. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ουκρανών αυτονομιστών που ευθυγραμμίζονται με τη Ρωσία.