Η συνεισφορά της Ένωσης Ελλήνων Χημικών στον καιρό της πανδημίας
Δρ Σπύρος Κιτσινέλης, φυσικοχημικός, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Η εξάπλωση του ιού έφερε τα πάνω κάτω σε όλον τον πλανήτη και φυσικά στη χώρα μας. Επιχειρήσεις, σχολεία, πανεπιστήμια, υπηρεσίες, και οργανισμοί επηρεάστηκαν, χιλιάδες εκδηλώσεις αναβλήθηκαν και όλα μπήκαν στον πάγο ή υπολειτουργούσαν. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ακριβώς τότε πάτησε το γκάζι και ανέλαβε δράση τιμώντας τόσο τον ρόλο της στην κοινωνία όσο και ως επίσημος σύμβουλος του κράτους.
Την περασμένη Άνοιξη, με το πρώτο κλείσιμο σχολείων, μέσα σε λίγες εβδομάδες η ΕΕΧ είχε οργανώσει εκπαιδευτικό υλικό για να στηρίξει τους μαθητές όλης της χώρας. Το υλικό αυτό μάλιστα είχε 30.000 επισκέψεις μέσα σε λίγες μέρες. Πολύ σύντομα οργανώθηκαν δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες συνάδελφοι χημικοί, ενώ συνέδρια στα οποία η κεντρική υπηρεσία ή τα περιφερειακά τμήματα είχαν ρόλο συνδιοργανωτή έγιναν επίσης διαδικτυακά.
Τέλος το ιστορικό επιστημονικό περιοδικό της ΕΕΧ, τα Χημικά Χρονικά, φιλοξένησε άρθρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σχετικά με την πανδημία και τον ιό προσφέροντας στον κλάδο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενημέρωση σε πληθώρα σχετικών θεμάτων. Σύντομα ο ετήσιος τόμος που θα αποτελεί ιστορική αναφορά σε όσα ζήσαμε και στις προσπάθειες που κάναμε καθένας από το πόστο του, θα βρίσκεται στα χέρια όχι μόνο συναδέλφων αλλά και σε υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, μια επιστημονική ένωση με χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα, τίμησε τον ρόλο της και συνεχίζει να βρίσκεται με πολλούς τρόπους δίπλα στον πολίτη και στους Έλληνες επιστήμονες. Ευχή όλων είναι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η δοκιμασία αυτή για ολόκληρο τον κόσμο και να συνεχίσει η ΕΕΧ να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα επιστημονικής Ένωσης τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες στιγμές της χώρας.
https://www.facebook.com/kitsinelis
Επιλεγμένα άρθρα στα Χημικά Χρονικά του 2020
H Χημεία του Κορωνοϊού SARS-CoV-2
Κατευθυντήριες οδηγίες απολύμανσης και αποστείρωσης σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Κορωνοϊός COVID-19: Πώς οι βιολόγοι διευκρίνισαν τη δομή του ιού, τόσο θεαματικά γρήγορα
Κορωνοϊός SARS-CoV-2- Νούμερο ένα πρόκληση της επιστημονικής κοινότητας την τελευταία δεκαετία
Ο μηχανισμός επιβίωσης του κορωνοϊού
COVID-19: Υπενθύμιση των κινδύνων της Χλωροκίνης και της Υδροξυχλωροκίνης
Φορώντας μάσκες
Λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας για την καταπολέμηση μικροβίων
Το πολυπόθητο εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 έρχεται με επαναστατική μέθοδο
Υποψήφιο εμβόλιο πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19
…και συνεχίζουμε!
Δείτε ακόμα: