ΟΗΕ: Συγκέντρωση ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα παρά τα lockdown που επιβάλλονται

ΟΗΕ: Συγκέντρωση ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα παρά τα lockdown που επιβάλλονται

Η βιομηχανική επιβράδυνση, που οφείλεται στην πανδημία του Covid-19, δεν φρέναρε την αύξηση ρεκόρ των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του κυριότερου από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Ετήσιο Δελτίο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), ενός οργανισμού του ΟΗΕ, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε απότομα το 2019, καθώς ο ετήσιος μέσος όρος υπερέβη το όριο των 410 μερών ανά εκατομμύριο, και η αύξηση συνεχίσθηκε το 2020, παρόλο που η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε πολυάριθμες χώρες να βάλουν φρένο στην οικονομία τους.

«Η πτώση των εκπομπών, που συνδέεται με το lockdown, δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μικρό σημείο στην μακροπρόθεσμη καμπύλη. Όμως πρέπει να επιπεδοποιήσουμε αυτή την τελευταία με διάρκεια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερ Τααλάς.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΠΜΟ, στη διάρκεια της πιο εκτεταμένης διακοπής των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι καθημερινές παγκόσμιες εκπομπές CO2 κατέγραψαν μείωση μέχρι 17% εξαιτίας των lockdown.

Καθώς η διάρκεια και η αυστηρότητα των μέτρων του lockdown εξακολουθούν να παραμένουν αόριστες, ο ΠΜΟ θεωρεί πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε εκτίμηση της συνολικής ετήσιας μείωσης των εκπομπών το 2020, αλλά εκτιμά ωστόσο πως, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η μείωση αυτή θα κυμαίνεται από 4,2% έως 7,5%.

Μια τέτοια μείωση των εκπομπών δεν θα επιφέρει πάντως μείωση των συγκεντρώσεων CO2 στην ατμόσφαιρα φέτος, επειδή οι συγκεντρώσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα συσσωρευμένων εκπομπών κατά το παρελθόν και τωρινών.

Συνοψίζοντας, η συγκέντρωση CO2 θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, αλλά με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό, καθώς δεν θα ξεπεράσει τις συνήθεις διακυμάνσεις του κύκλου του άνθρακα που παρατηρούνται από τη μια χρονιά στην άλλη.

Η πανδημία, «ένα εφαλτήριο»

«Η πανδημία της Covid-19 δεν θα λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο αντιπροσωπεύει ένα εφαλτήριο για να ξεκινήσουμε μια κλιματική δράση περισσότερο υποστηριζόμενη και περισσότερο φιλόδοξη με στόχο να μειώσουμε τις καθαρές εκπομπές στο μηδέν μεταμορφώνοντας πλήρως της βιομηχανίες μας, τα ενεργειακά συστήματά μας και τις μεταφορές μας», υπογράμμισε ο Τααλάς.

Η περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε ταχύτερα από το 2018 έως το 2019, απ' ό,τι είχε αυξηθεί από το 2017 στο 2018, καθώς και από τον μέσο όρο των δέκα τελευταίων ετών.

«Η τελευταία φορά που η Γη είχε γνωρίσει συγκρίσιμη περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα ήταν πριν από 3 έως 5 εκατομμύρια χρόνια: η θερμοκρασία ήταν τότε κατά 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ' ό,τι σήμερα και η στάθμη της θάλασσας ήταν υψηλότερη κατά 10 έως 20 μέτρα σε σχέση με τη σημερινή, αλλά δεν ήμασταν 7,7 δισεκατομμύρια» άνθρωποι, υπογράμμισε ο Τααλάς.

Όσο για το μεθάνιο, το 60% των εκπομπών του οποίου στην ατμόσφαιρα είναι ανθρώπινης προέλευσης (εκτροφή μηρκαστικών, ορυζοκαλλιέργειες, εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, χωματερές…), η περιεκτικότητά του αυξήθηκε ελαφρώς λιγότερο γρήγορα από το 2018 έως το 2019, απ' ό,τι ανάμεσα στο 2017 και το 2018, όμως ταχύτερα από τον μέσο όρο των δέκα τελευταίων ετών.

Τέλος το ποσοστό αύξησης της συγκέντρωσης πρωτοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι ταυτόχρονα ένα αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ένα χημικό προϊόν το οποίο καταστρέφει το στρώμα του όζοντος, παρέμεινε ουσιαστικά ίσο με τον μέσο όρο τον δέκα προηγούμενων ετών. Οι εκπομπές του στην ατμόσφαιρα οφείλονται κατά 40% στον άνθρωπο, αλλά οι υπόλοιπες είναι φυσικής προέλευσης.

Κατασκευή Ιστοσελίδων WEBTEC